"Κλείδωσαν", και μάλιστα όπως ακούγεται και με σημαντική εξοικονόμηση κονδυλίων για το κράτος, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και των φαρμακοβιομηχανιών που διαχειρίζονται σκευάσματα με τη δραστική ουσία trastuzumab και των βιο-ομοειδών του  η οποία αφορά τον καρκίνο του μαστού.

Ηδη, όπως μαθαίνουμε, οι εταιρείες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις έχουν λάβει τις συμβάσεις συνεργασίας με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, με τις περισσότερες να τις έχουν υπογράψει.

Στις διαπραγματεύσεις, εκτός από το προϊόν αναφοράς, συμμετείχαν 4 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες εκπροσωπούν  βιο-ομοειδή σκευάσματα ισάριθμων πολυεθνικών οίκων και επιπλέον μια πολυεθνική. Ολα τα σκευάσματα χορηγούνται ενδοφλεβίως. Επίσης όλα τα σκευάσματα που υποβλήθηκαν για ένταξη στο Θ. Κατάλογο εγκρίθηκαν, εκτός από ένα.

Τα μεγέθη

Η δαπάνη για το 2022 με αναδρομική ισχύ, λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα κυμανθεί στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογο ποσό έχει προβλεφθεί και για το 2023.

Η μεικτή κατ' έτος δαπάνη είχε υπολογιστεί στα 37 εκατ. ευρώ περίπου και κατέληξε τελικά στα 13 εκατ. ευρώ μετά και τις εκπτώσεις που έκαναν οι συμμετέχουσες εταιρείες, οι οποίες φαίνεται να είναι και υψηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Λέγεται ότι το 2020 η μεικτή δαπάνη ήταν περίπου στα 37-38 εκατ. ευρώ για να καταλήξει στα 16 εκατ. ευρώ μετά από την επιβολή του clawback και των rebate.

Δόθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες φτάνοντας στα 100.000 vials των 150mg, γεγονός που βοήθησε στην απόδοση μεγαλύτερων εκπτώσεων από μέρους των εταιρειών. 

Ως εκ τούτου, η επιπλέον εξοικονόμηση για το κράτος για τα έτη 2022 και 2023 εκτιμάται τουλάχιστον στα 5 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Παράλληλα, μάθαμε ότι ολοκληρώθηκε και η διαπραγμάτευση για τα ομοειδή του trastuzumab και των σκευασμάτων με συνδυασμούς του σε άλλο πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο όμως πάλι θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στο σύστημα, χωρίς να στερηθούν ασθενείς τις άνωθεν καινοτόμες θεραπείες.

Καρκίνος του μαστού: Ορισμένοι αριθμοί δίνουν τη κοινωνική διάσταση της ασθένειας.

Ο καρκίνος του μαστού Παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας

Ο καρκίνος μαστού στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ το 2004, οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου. Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου