Η υπερπρολακτιναιμία είναι μια ιατρική πάθηση κατά την οποία παράγεται περιττή ποσότητα προλακτίνης. Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στην παραγωγή γάλακτος στο στήθος της γυναίκας. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η προλακτίνη είναι απαραίτητη σε διάφορες πτυχές της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Η προλακτίνη επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών του φύλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η υπόφυση, η οποία είναι ένα όργανο μεγέθους μπιζελιού στη βάση του εγκεφάλου, παράγει και απελευθερώνει προλακτίνη. Η περιττή ποσότητα προλακτίνης στο αίμα μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικές (αλλαγές στο σώμα), παθολογικές (λόγω άλλης ασθένειας) ή ιδιοπαθείς (χωρίς γνωστή αιτία) ανωμαλίες.

Ποια είναι τα αίτια της υπερπρολακτιναιμίας;

Η υπερπρολακτιναιμία έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των όγκων, ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και άλλων καταστάσεων υγείας.

Όγκοι

Το προλακτίνωμα είναι ένας όγκος στην υπόφυση. Είναι η πιο κοινή αιτία αυτής της ασθένειας. Ο όγκος παράγει επιπλέον ποσότητα προλακτίνης. Ανάλογα με την κατάσταση, ο όγκος μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι όγκοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν καρκίνο. Οι μεγαλύτεροι όγκοι οδηγούν σε άλλα προβλήματα, όπως προβλήματα όρασης και πονοκεφάλους.

Φάρμακα

Εκτός από τους όγκους, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα προλακτίνης στο σώμα. Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται για:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Αντισύλληψη
  • Ανακούφιση από συμπτώματα εμμηνόπαυσης
  • Πόνο
  • Ναυτία και εμετό
  • Καούρα
  • Κατάθλιψη

Άλλες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εμφανιστεί υπερπρολακτιναιμία:

  • Υποθυρεοειδισμός, μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών
  • Εγκυμοσύνη
  • Τραυματισμός στο θωρακικό τοίχωμα
  • Έρπης ζωστήρας
  • Άλλοι όγκοι που επηρεάζουν την υπόφυση
  • Χρόνιες παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος

Κατά τη διάγνωση, ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης για τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων. Μερικές φορές, η  υπερπρολακτιναιμία είναι ιδιοπαθής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή αιτία για αυτήν.

Τα προλακτινώματα επηρεάζουν τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερπρολακτιναιμίας;

Κοινά συμπτώματα είναι η απώλεια οστικής μάζας, η μειωμένη σεξουαλική ορμή και η υπογονιμότητα. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ξηρότητα κόλπου που οδηγεί σε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Προβλήματα εμμήνου ρύσεως, όπως ακανόνιστη ή και καθόλου περίοδος
  • Παραγωγή μητρικού γάλακτος ακόμα και όταν δεν θηλάζετε ή δεν είστε έγκυος

Οι άνδρες έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Αύξηση του μεγέθους του μαστού (γυναικομαστία)
  • Μείωση της τριχοφυΐας του σώματος και της μυϊκής μάζας

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης στο αίμα ανιχνεύονται με εξέταση αίματος. Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει υψηλά επίπεδα προλακτίνης, θα συνταγογραφήσει περισσότερες εξετάσεις για να ελέγξει τη συγκέντρωση της θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα.

Θα σας ρωτήσει επίσης για τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε. Αν πιστεύει ότι μπορεί να έχετε προλακτίνωμα, θα σας συστήνει να κάνετε μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία για την υπερπρολακτιναιμία;

Η θεραπεία για την υπερπρολακτιναιμία εξαρτάται από την αιτία. Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα προλακτίνης αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα της πάθησης. Δεν χρειάζονται θεραπεία. Οι επιλογές για άτομα που έχουν όγκους είναι:

Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο προλακτίνης στο αίμα. Τα περισσότερα φάρμακα λειτουργούν καλά στους ανθρώπους και είναι ανεκτά από τον οργανισμό.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν τα φάρμακα δεν βοηθούν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Ακτινοβολία: Αν τόσο η χειρουργική επέμβαση όσο και τα φάρμακα δεν λειτουργούν, χρησιμοποιείται ακτινοβολία που συρρικνώνει τον όγκο.

Επιπλοκές ενός προλακτινώματος

Αν έχετε αναπτύξει υπερπρολακτιναιμία λόγω όγκου, μπορεί να αντιμετωπίσετε τις ακόλουθες επιπλοκές:

Απώλεια οστών: Η περιττή προλακτίνη στο αίμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή ορμονών του φύλου, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Το χαμηλότερο επίπεδο αυτών των ορμονών οδηγεί σε μειωμένη οστική πυκνότητα.

Απώλεια όρασης: Αν το προλακτίνωμα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αναπτυχθεί και να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Αν εμφανιστεί προλακτίνωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όραση και πονοκεφάλους, μεταξύ άλλων επιπλοκών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου