Αν βήχετε, φτερνίζεστε ή νιώθετε κουρασμένοι χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, τότε μήπως φταίει η μούχλα; Αυτό το πολύ συνηθισμένο πρόβλημα του σπιτιού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, συνεπώς είναι σημαντικό όχι μόνο να μην αφήνουμε το σπίτι μας για πολύ καιρό χωρίς να το καθαρίζουμε, αλλά και να γνωρίζουμε τα πιθανά συμπτώματα που θα εμφανιστούν αν έχουμε εκτεθεί στη μούχλα.

Ποια είναι αυτά;

Συμπτώματα που θυμίζουν αλλεργία

Φτέρνισμα, βήχας, φαγούρα στα μάτια και στον λαιμό, μπουκωμένη μύτη αλλά και ενόχληση στο δέρμα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να σημαίνουν και ότι έχετε μούχλα στο σπίτι σας. Είναι αρκετά συνηθισμένο κάποιος που δεν αντιμετώπιζε αλλεργίες ή συχνά κρυολογήματα να βλέπει αυτά τα συμπτώματα να εμφανίζονται ξαφνικά και να ανακαλύψει πως έχει μούχλα στο σπίτι του.

Δυσκολίες στην αναπνοή

Συμπτώματα όπως κομμένη αναπνοή ή συριγμοί μπορεί να εμφανιστούν αν ο οργανισμός σας εκτεθεί σε μούχλα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ανησυχήσει ποτέ στην ζωή σας για άσθμα, μπορεί να αισθάνεστε παρόμοια συμπτώματα. Αν, από την άλλη, υποφέρετε ήδη από άσθμα, η μούχλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το επιδεινώσει.

Κόπωση

Η κόπωση είναι σύμπτωμα για πάρα πολλά προβλήματα, οπότε μάλλον δεν θα είναι αυτό που θα σας χτυπήσει συναγερμό. Κι όμως, η έκθεση σε μυκοτοξίνες, την μούχλα που αναπτύσσεται πάνω σε τρόφιμα αλλά και σε ζεστές, υγρές γωνιές του σπιτιού, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.

Προβλήματα στην συγκέντρωση

Μπορεί να νιώθετε οκνηροί, ή ότι δεν μπορείτε να εστιάσετε εύκολα, ή ακόμα και να ξεχνάτε πράγματα. Στην περίπτωση της μούχλας, αυτό είναι σύμπτωμα που προκύπτει από την φλεγμονή που προκαλείται στον οργανισμό από τις τοξίνες της.

Αυξημένο στρες και κατάθλιψη

Η προηγούμενη παράγραφος εξηγεί λίγο-πολύ γιατί θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε σωματικό επίπεδο. Σε ψυχολογικό επίπεδο, μελέτες έχουν αποδείξει (το κάπως προφανές) ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε σπίτια με παρουσία μούχλας αισθάνονταν αυξημένο στρες και συμπτώματα κατάθλιψης. Η εμφάνιση μούχλας στους τοίχους - όπως θα συνέβαινε και με κάποιου άλλου είδους "εισβολέα" όπως έντομα - είναι πολύ εύκολο να αυξήσει δραματικά το στρες γύρω από θέματα καθαριότητας, υγιεινής και επανεμφάνισης του προβλήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα