Σε σύγκριση με το 2021, ο αριθμός των μεταθανάτιων δωρητών οργάνων στη Γερμανία μειώθηκε κατά 8,4% την χρονική  περίοδο από τον Ιανουάριο - Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Axel Rahmel, ιατρικός διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Μεταμόσχευσης Οργάνων (DSO).

Συνολικά, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, είπε. Στο 18ο ετήσιο συνέδριο του DSO, ο Rahmel έκανε μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στη Γερμανία. Κατά τους μήνες Ιανουάριο- - Οκτώβριο, είπε, υπήρξαν 710 μεταθανάτιοι δωρητές οργάνων. Το 2021, ήταν 775.

"Μετά από μια απροσδόκητη πτώση των αριθμών δωρεάς οργάνων κατά σχεδόν 30% το πρώτο τρίμηνο του 2022, αν και έχουμε επιτύχει μια κάποια ανάκαμψη και σταθεροποίηση της δωρεάς οργάνων τους τελευταίους μήνες, συνολικά η κατάσταση παραμένει ανησυχητική στον ύψιστο βαθμό, ιδίως για τους ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής και τους συγγενείς τους", ανέφερε ο Rahmel εκτιμώντας τα τρέχοντα στοιχεία.

Συνολικά, αντιστοιχούν 10,1 δωρητές οργάνων ανά εκατομμύριο κατοίκων στη Γερμανία. Υπάρχουν σαφείς διαφορές ανά Περιφέρεια, με τα υψηλότερα ποσοστά στην ανατολική περιφέρεια (13,71) και τα χαμηλότερα στην κεντρική περιφέρεια (8,86). Σε μια διεθνή σύγκριση, η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο κατώτερο μέσο όρο.

Παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των δωρητών οργάνων, μειώνεται και ο αριθμός των οργάνων που δωρίζονται μετά θάνατον: σε σύγκριση με το 2021 μέχρι στιγμής κατά δέκα τοις εκατό (από 2.420 σε 2.178). Αυτό αφορά όργανα όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες, τα νεφρά και το πάγκρεας, ενώ μόνο ο αριθμός των δωρητών καρδιάς παραμένει ο ίδιος.

Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων μειώθηκε επίσης ελαφρώς, κατά συγκεκριμένα  κατά οκτώ τοις εκατό (από 2.492 σε 2.293). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εισήχθησαν περισσότερα όργανα μέσω της Eurotransplant παρά εξήχθησαν από τη Γερμανία, όπως εξήγησε ο Rahmel.

Έτσι, οι ασθενείς στη Γερμανία έχουν λάβει 390 όργανα από το εξωτερικό μέχρι στιγμής φέτος, αλλά μόνο 274 όργανα έχουν μεταμοσχευθεί από δωρητές στη Γερμανία στο εξωτερικό.

Ειδικά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των δωρεών οργάνων έχει μειωθεί σημαντικά. Ένας λόγος, εξήγησε ο Rahmel, ήταν η πανδημία αλλά και τα πολλά περιστατικά στην αρχή του έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Rahmel, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες από 96 δότες μοσχευμάτων στη Γερμανία, η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού καθώς και η έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία παίζουν μακράν τον μεγαλύτερο ρόλο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, άλλες αιτίες είναι οι πρώιμοι περιορισμοί της θεραπείας και οι αρνητικές αποφάσεις των συγγενών. Οι λοιμώξεις SARS-CoV2 σε δυνητικούς δότες, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχουν μικρότερη σημασία.

Με βάση την εμπειρία από άλλες χώρες, οι δότες με λοιμώξεις από SAR-CoV-2 εξετάζονται επίσης από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, προσεκτικά για τα οφέλη και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μεταθανάτια αιμορραγία.

 Σύμφωνα με τη μελέτη, άλλες αιτίες υτηςε καταγεγραμμένης μείωσης είναι οι πρώιμοι περιορισμοί της θεραπείας και οι αρνητικές αποφάσεις των συγγενών. Οι λοιμώξεις SARS-CoV-2 σε δυνητικούς δότες, από την άλλη πλευρά, έχουν μικρότερη σημασία.

Με βάση την εμπειρία από άλλες χώρες, οι δότες με λοιμώξεις από SAR-CoV-2 εξετάζονται από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, προσεκτικά. 

Υπάρχουν τώρα 41 δότες θετικοί στον SARS-CoV-2 και 120 λήπτες στη χώρα, ανέφερε ο Rahmel. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από τον δότη στον λήπτη Ωστόσο, το ποσοστό αυτών των δωρητών στο συνολικό αριθμό των δωρητών είναι χαμηλό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]