Ερευνητές του University of Calgary ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες, ακόμα και αν δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αρχεία 4 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάστημα 9 ετών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα πρέπει να συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ενήλικες, όπως γίνεται σε αυτούς με καρδιοπάθεια.

Ο Dr. Michael Hill, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως το εμβόλιο γρίπης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και νοσηλείας σε ανθρώπους με καρδιοπάθεια. Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο έχει τις ίδιες προστατευτικές ποιότητες σε ανθρώπους με κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι χαμηλότερος σε ανθρώπους που πρόσφατα εμβολιάστηκαν για τη γρίπη. Αυτό ίσχυε για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ερευνητής σημείωσε πως η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σημαντικά μειωμένος τους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Η  Dr. Jessalyn Holodinsky, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ευρύς εμβολιασμός για γρίπη μπορεί ενδεχομένως να είναι βιώσιμη στρατηγική δημόσιας υγείας για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health.

Πηγές:
The Lancet Public Health.