ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα : Σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία στη Βόρεια Ελλάδα από την ανεπαρκή  λειτουργική υποστήριξη και χρηματοδότηση  της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η Επεμβατική  Ακτινολογία και οι αντίστοιχες Μονάδες στα νοσοκομεία, αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης τριτοβάθμιας περίθαλψης, λόγω της δυνατότητας πολλαπλών εξειδικευμένων επεμβάσεων “ελάχιστης παρέμβασης” (minimally invasive procedures), που διεθνώς θεωρούνται οι χειρουργικές πράξεις του μέλλοντος. Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν όλο σχεδόν το φάσμα του ανθρώπινου οργανισμού και όλες τις ηλικίες. Ανάλογα με το κλινικό πρόβλημα, η Επεμβατική Ακτινολογία παρεμβαίνει στο αγγειακό (Επεμβατική Αγγειοακτινολογία), στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Επεμβατική Νευροακτινολογία), σε ογκολογικούς ασθενείς (Επεμβατική Ογκολογία), στο μυοσκελετικό, στο γαστρεντερικό και στο ουρογεννητικό σύστημα. 

Η Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΑΧΕΠΑ καλύπτει, επιπλέον των ασθενών του νοσοκομείου, και  τα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος, Θεαγένειο, καθώς και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ,  αλλά συχνά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η εξειδικευμένη αυτή Μονάδα αυτό θα είχε την αμέριστη στήριξη του διοικητικού μηχανισμού του ΕΣΥ ως το μοναδικό κέντρο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα της σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν άμεσα. Απαιτείται αποτελεσματική στήριξη    ειδικά του Κέντρου Εμβολισμών και Θρομβεκτομών του ΑΧΕΠΑ  (Embolization and Stroke Center), το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο καινοτόμα θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση  του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, παρέχοντας  τη δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης με αποφυγή μόνιμης ημιπληγίας. Χωρίς όμως καθημερινή εφημερία Αγγειογράφου, Νευρολογικής Κλινικής, Αναισθησιολόγων και ΤΕΠ και χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ή ΜΑΦ, το Κέντρο Εμβολισμών και Θρομβεκτομών δεν μπορεί να προσφέρει έγκαιρα και σε 24ωρη βάση  τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Ένα επιπλέον πρόβλημα για την ανάπτυξη και αποδοτική λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας είναι ότι χρειάζεται πληθώρα ειδικών αναλωσίμων υλικών, αλλά δεν υπάρχει ειδικός  προϋπολογισμός  για τη συγκεκριμένη Μονάδα, παρατηρούνται σοβαρές δυσκολίες στην έγκριση και εκτέλεση των παραγγελιών, ενώ δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την απρόσκοπτη  χρηματοδότηση της Μονάδας. Και ενώ η Μονάδα  Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΑΧΕΠΑ εξυπηρετεί και  άλλα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που δεν υποστηρίζουν  παρόμοια πολυέξοδα Τμήματα και διακομίζουν τους ασθενείς τους στο ΑΧΕΠΑ, δεν έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου με επιπλέον ποσά, βάσει του κόστους των αναλωσίμων. Εδώ βεβαίως ανακύπτει και το μείζον θεσμικό έλλειμα της μη κοστολόγησης από το Υπουργείο και τη μη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ αυτών των θεραπευτικών παρεμβάσεων, είτε ως ΚΕΝ είτε ως Ιατρικών Πράξεων.

Επειδή τα παραπάνω οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, καθιστούν αδύνατη την κάλυψη όλων των ασθενών που χρειάζονται εμβολισμό και οι υπηρεσίες της περιορίζονται μόνο σε όσους διακομίζονται με ενεργό εγκεφαλική αιμορραγία.

Επειδή η ανεπαρκής υποστήριξη και χρηματοδότηση της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, με δεδομένο ότι υπάρχουν ασθενείς με ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν μπορούν να προγραμματιστούν για  «εν ψυχρώ» εμβολισμό.

Επειδή ένα εξειδικευμένο Κέντρο Αναφοράς όπως αυτό αποτελεί μια μεγάλη επένδυση για το ΕΣΥ και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια  Ελλάδα.  

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Τι προτίθεται να κάνει για τη λειτουργική υποστήριξη της Μονάδας  Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΑΧΕΠΑ και την οργάνωση σε βάση 24/7 του Κέντρου Εμβολισμών και Θρομβεκτομών;
Θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή, κοστολόγηση και αποζημίωση των εξειδικευμένων πράξεων της Επεμβατικής Ακτινολογίας;
Θα ενισχυθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες ο ετήσιος προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με την πρόβλεψη  του αναγκαίου κονδυλίου για τη Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας;
 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ξανθός Ανδρέας

 

Αυγέρη Δώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA