Θάνατοι κατά τη διάρκεια ή λίγο καιρό μετά την περίθαλψη στα Επείγοντα είναι συνήθεις, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους με συννοσηρότητες, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο Jonathan Elmer, του University of Pittsburgh, σε βάση δεδομένων των ΗΠΑ (2010 έως 2020) αξιολόγησε τη συχνότητα θνητότητας στα Επείγοντα ή ένα μήνα μετά την επείγουσα επίσκεψη. Η ανάλυση έγινε σε 104 εκατομμύρια ανθρώπους με 96 εκατομμύρια προβλήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι θάνατοι στα Επείγοντα αποτελούσαν το 11.3% των συνολικών θανάτων και το 33.2% των θανόντων που επισκέφτηκαν τα Επείγοντα εντός ενός μηνός πριν τον θανατό τους.

Ενώ η αναλογία των συνολικών θανάτων σε εθνικό επίπεδο που συνέβησαν στα Επείγοντα μειώθηκε κατά 0.27% σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια της έρευνας, το ποσοστό αυτών που πέθαναν εντός ενός μηνός από την επίσκεψη στα Επείγοντα αυξήθηκε κατά  1.2% σε ετήσια βιάση.

Ασθενείς που πέθαναν σε συνάρτηση με επίσκεψη στα Επείγοντα ήταν ηλικιωμένοι, πιο πιθανά λευκοί και με υψηλότερο δείκτη στην κλίμακα Charlson Comorbidity Index.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ισχυρά συστήματα Επείγουσας περίθαλψης θα πρέπει να προσφέρουν όχι μόνο παρεμβάσεις παράτασης της ζωής αλλά να εντοπίζουν οικογένειες και ασθενείς για τους οποίους περίθαλψη στο τέλος της ζωής τους είναι αναγκαία ή προτιμώμενη.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]