Στα αναμενόμενα για την εποχή ποσοστά και πιθανώς ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής", δηλαδή πυρετό πάνω από 37, βήχα και πονόλαιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την 43η εβδομάδα του 2022 (24 έως 30 Οκτωβρίου) το ποσοστό των επισκέψεων ξεπέρασε ελαφρά το 4%. Είναι σαφώς υψηλότερο από τα έτη 2018 έως 2020 (ήταν 1%), και λίγο πιο χαμηλό από το αντίστοιχο των ετών 2014 και 2015.

Το iatronet.gr επεξεργάστηκε τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΔΥ της τελευταίας δεκαετίας, τα οποία παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα. Δεν περιλαμβάνονται στοιχεία του 2021, καθώς ο κορωνοϊός είχε εκτοπίσει πλήρως τους ιούς της εποχικής γρίπης.

Η επάνοδος των ιών της γρίπης ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς το ανοσοποιητικό έχει ανδρανήσει τα τελευταία χρόνια.

Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν πως ο ιός της γρίπης έχει αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η εποχή της γρίπης ξεκίνησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος, σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009.

Ποσοστά επισκέψεων με γριπώδη συνδρομή (43η εβδομάδα)

  ΕΤΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ
2022 4,1%
2020 1%
2019 1%
2018 1%
2017 2,1%
2016 0,8%
2015 4,8%
2014 5%
2013 1,2%
2012 1%

Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το ποσοστό των θετικών δειγμάτων σε ιούς της γρίπης στην Ευρώπη ανήλθε στο 8% την εβδομάδα 24 έως 30 Οκτωβρίου, έναντι 7% την προηγούμενη. Παραμένει, ωστόσο, πιο χαμηλό από το μέσο ποσοστό που παρατηρείται αυτή την εποχή (10%).

Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι, όμως, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές, είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα