"Σχεδόν πέθανα επτά φορές". Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε την περιπέτεια της υγείας του, ένας διεθνούς φήμης χειρουργός μεταμοσχεύσεων. Υποβλήθηκε ο ίδιος σε μεταμόσχευση καρδιάς το 2018, εξαιτίας ενός κληρονομικού νοσήματος, που κόστισε τη ζωή στον πατέρα και στον αδελφό του.

Ο δρ Robert A. Montgomery μίλησε χθες το βράδυ στο 1ο Transplant Masterclass, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση, υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, του "Ωνάσειου" Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Το όνομά του περιλαμβάνεται στο βιβλίο Γκίνες, ως ο χειρουργός που έχει διενεργήσει τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις νεφρού σε μία μέρα, αλλά και στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, λαμβάνοντας ο ίδιος μόσχευμα καρδιάς από δότη που έπασχε από ηπατίτιδα C.

Περιγράφοντας ο ίδιος την περιπέτειά του, εξήγησε πως ο πατέρας του έχασε τη ζωή του από μυοκαρδιοπάθεια, έπειτα από λοίμωξη, ενώ λίγο αργότερα έχασε και τον αδελφό του από καρδιακό επεισόδιο: "Ήμουν ειδικευόμενος χειρουργός τότε και σκέφτηκα πως πρόκειται για κάποια οικογενειακή διαταραχή", είπε, για να σημειώσει: "Ήταν μία μετάλλαξη, σαν να έχεις έναν τηλεφωνικό κατάλογο και ένας αριθμός είναι λάθος. Αυτό έχει αντίκτυπο σε πολλά άλλα πράγματα".

Όπως ανέφερε, τού εμφυτεύθηκε απινιδωτής και πέρασε μία περίοδο σταθερότητας, την οποία διέκοψαν επτά καρδιακές ανακοπές. Έπειτα από μία ανακοπή, το 2018, και ενώ βρισκόταν στην Ιταλία, έπεσε σε κώμα, το οποίο διήρκεσε έναν μήνα.

Υπέγραψε να πάρει εξιτήριο και μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου εισήχθη σε ΜΕΘ. Χρειάστηκαν οκτώ μήνες, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. 

Με αφορμή την περιπέτειά του, ο δρ Montgomery τόνισε πως η ζήτηση για μοσχεύματα ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Όπως είπε, μόλις ένας στους τρεις ασθενείς βρίσκει τελικά μόσχευμα.

Ποιος είναι

Ο δρ Robert A. Montgomery είναι πρόεδρος και καθηγητής Χειρουργικής στο πανεπιστημιακό και ερευνητικό ίδρυμα NYU Langone Health, καθώς και διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων NYU Langone στις ΗΠΑ. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, από όπου αποφοίτησε με έπαινο. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας Μοριακής Ανοσολογίας από το Balliol College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στην Αγγλία.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη Γενική Χειρουργική, το πρόγραμμα εξειδίκευσης στη μεταμόσχευση πολλαπλών οργάνων, καθώς και το μεταδιδακτορικό πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Μοριακή Γενετική του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (ΗΠΑ).

Ο ίδιος και η ομάδα του στο Johns Hopkins συνέλαβαν την ιδέα των διαδοχικών διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού (μοντέλο κλειστής αλυσίδας) και το πρωτόκολλο Hopkins για την απευαισθητοποίηση μη συμβατών δοτών, ενώ εκτέλεσε την πρώτη αλυσίδα μεταμοσχεύσεων που ξεκίνησε από αλτρουιστή δότη.

Ήταν επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την πρώτη διαδοχική διπλή χιαστί ανταλλαγή, την πρώτη διαδοχική τριπλή χιαστί ανταλλαγή, την πρώτη διαδοχική οκταπλή διανοσοκομειακή χιαστί ανταλλαγή και συνεπικεφαλής της πρώτης δεκαπλής ανοιχτής αλυσίδας. Θεωρείται διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στη μεταμόσχευση νεφρών για ασθενείς υψηλής ευαισθητοποίησης και ασθενείς με ΑΒΟ ασυμβατότητα, ενώ οι πολυπλοκότερες περιπτώσεις ασθενών από ολόκληρο τον κόσμο παραπέμπονται σε αυτόν.

Προσφορά οργάνων

Την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς προσφοράς οργάνων τόνισαν ο συντονιστής του Webinar, καθηγητής Ιωάννης Μπολέτης, ο Antony Clarkson, ένας νοσηλευτής που ηγείται της αναμόρφωσης του βρετανικού συστήματος Υγείας στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και ο δρ Muhammad Mansoor Mohiuddin, χειρουργός, επικεφαλής της ομάδας που τοποθέτησε χειρουργικά γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου στο σώμα ενός 57χρονου ασθενούς.

Ο Anthony Clarkson διορίστηκε το 2019 διευθυντής Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων και Ιστών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό ήταν το επιστέγασμα μιας σταδιοδρομίας άνω των είκοσι ετών στον οργανισμό NHSBT (Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία Αίματος και Μεταμοσχεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου) και της εξαιρετικής του πορείας, από τις κλίνες και τη φροντίδα των ασθενών στα κλιμάκια λήψης αποφάσεων του οργανισμού.

Το 2018, του απονεμήθηκε το πολύ σημαντικό βραβείο Clinical Leader of the Year της επιθεώρησης HSJ. Ο Clarkson εργαζόταν ως νοσηλευτής από το 1994 και είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Το 1997 άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Υπηρεσία Αίματος, αρχικά στη δωρεά αίματος και ιστών από ζώντες δότες.

Καρδιά χοίρου

Έχοντας αφοσιωθεί στις ξενομεταμοσχεύσεις για πάνω από 30 χρόνια, ο δρ Muhammad Mohiuddin κατάφερε να ολοκληρώσει, στις 7 Ιανουαρίου 2022, την πρώτη ξενομεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Είναι καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Ξενομεταμόσχευσης στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει επικεφαλής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων του Ερευνητικού Προγράμματος Καρδιοθωρακοχειρουργικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), Διευθυντής του Εργαστηρίου Ξενομεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου, ενώ είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια, της Φιλαδέλφειας και στο Rush του Σικάγου.

Έχει αφιερώσει εξολοκλήρου την επαγγελματική του σταδιοδρομία στις ξενομεταμοσχεύσεις. Μεταξύ των επαγγελματικών του επιτευγμάτων στον τομέα των ξενομεταμοσχεύσεων, είναι η κατάδειξη της μεγαλύτερης επιβίωσης μετά από ετεροτοπική και πλέον ορθοτοπική ξενομεταμόσχευση καρδιάς. Είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ξενομεταμοσχεύσεων (IXA) της Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (TTS). Έχει επίσης διατελέσει μέλος του ΔΣ της IXA για 4 χρόνια, με αρμοδιότητα την προαγωγή της παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ της IXA και του FDA.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα και 150 περιλήψεις, ενώ έχει δώσει πολλές διαλέξεις για τις ξενομεταμοσχεύσεις. Είναι συνεργάτης της επιστημονικής επιθεώρησης “Transplantation” και επιμελείται δημοσιεύσεις για πολλές άλλες επιθεωρήσεις. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων του Dow Medical College Βόρειας Αμερικής. Κατά την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία έχει λάβει αρκετές επιχορηγήσεις από το NIH και άλλους φορείς. Αυτή την περίοδο διαχειρίζεται πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις.