Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Οδοντιατρικός κόσμος (για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Πολιτείας  για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οδοντιατρικός κλάδος.

Με ανακοίνωση της  Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία  τονίζει πως παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει προχωρήσει καμιά πρωτοβουλία όσον αφορά στην κρατική ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά και εφήβους (5-16 ετών).

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη ζητείται επείγουσα  συνάντηση  με αφορμή το  «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία 2021 -2025» στο περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν  στη Στοματική Υγεία ώστε η πρόληψη να γίνει τρόπος ζωής .

Στόχος είναι η απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπονται από το ταμείο Ανάκαμψης και η αύξηση του ετησίως προϋπολογισμένου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ για την Οδοντιατρική περίθαλψη στο απαραίτητο ύψος .

Πάγιο αίτημα του κλάδου παραμένει η μείωση  του ΦΠΑ στα οδοντιατρικά υλικά που επιβαρύνει υπέρογκα τις οδοντιατρικές εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου οι Οδοντίατροι να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ασθενείς, θα πρέπει να συμπεριληφθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης,  σε προγράμματα επιχορήγησης για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων που διαθέτουν με προγράμματα ΕΣΠΑ (χωρίς αποκλεισμούς ή σύνθετες προϋποθέσεις), ώστε να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός των οδοντιατρείων, να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης. Ένα αίτημα που σημειωτέον έχει και την  σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας .

Οι Οδοντίατροι ακόμη ζητούν, συμπαρατασόμενοι με τους υπόλοιπους υγειονομικούς,  ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, την άμεση κάλυψη των υπέρογκων  κενών οργανικών θέσεων οδοντιάτρων στο ΕΣΥ.

Τέλος,  παραμένει σε εκκρεμότητα η συνταξιοδοτική αδικία που αφορά σε όλους τους υγειονομικούς και αποτελεί μείζον θέμα  για το οποίο απαιτείται πολιτική λύση. Σε αντίθετη περίπτωση οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν

«Η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη», κατέληξε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. κ. Αθαν. Δεβλιώτης. Και συνέχισε  «Εδώ και 40 χρόνια το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία χειροτέρεψε περαιτέρω. Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να στηρίξει την Οδοντιατρική Επιστήμη και την Στοματική Υγεία του ελληνικού λαού».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής