Πολύ χαμηλός είναι για τους Ευρωπαίους πολίτες ο κίνδυνος να μολυνθούν από τον ιό Έμπολα που κυκλοφορεί στο Σουδάν.

Αυτό επισημαίνουν σήμερα οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε έκθεση κινδύνου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως στις στις 22 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν στην Ουγκάντα κρούσματα από τον ιό του Σουδάν. Από τις 5 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν στην Ουγκάντα 132 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου από τον ίδιο ιό, ενώ το ίδιο διάστημα υπήρξαν 53 θάνατοι και 61 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και ανέρρωσαν σε 8 περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η τρέχουσα έξαρση είναι η πρώτη από ιό του Σουδάν που έχει καταγραφεί στην Ουγκάντα από το 2012.

Με 7 μόλις κρούσματα από το 20000, οι αρχές της Ουγκάντας έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση εστιών του ιού Έμπολα του Ζαΐρ και του ιού Έμπολα του Σουδάν. Οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας έχουν ξεκινήσει γρήγορα.

Η πιθανότητα έκθεσης στον ιό Ευρωπαίων πολιτών (Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χωρος), οι οποίοι ζουν και ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές της Ουγκάντα, είναι πολύ χαμηλή, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα.

Αν και η μόλυνση από τον ιό του Σουδάν οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια, ο αντίκτυπος σε επίπεδο πληθυσμού για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές θεωρείται χαμηλός.

Ως εκ τούτου, ο τρέχων συνολικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίπους πολίτες που ζουν και ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές στην Ουγκάντα θεωρείται χαμηλός.

Η πιθανότητα εισαγωγής και δευτερογενούς μετάδοσης του ιού του Σουδάν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι πολύ χαμηλή, καθώς τα κρούσματα είναι πιθανό να εντοπιστούν και να απομονωθούν έγκαιρα και είναι πιθανό να εφαρμοστούν μέτρα παρακολούθησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρυτίδες στο λαιμό: Τι μπορούμε να κάνουμε
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Καλύτερα προετοιμασμένη
Η κοινωνική ανέλιξη προστατεύει από την άνοια [μελέτη]