Σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, Μάνου Λογοθέτη και του Πρόεδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παραλαβής της δωρεάς πέντε ασθενοφόρων οχημάτων προς το ΕΚΑΒ από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας [International Organization for Migration (IOM) Greece] με τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Αυστρίας.
 
Τα συγκεκριμένα σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα, που παραδόθηκαν στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ από τον Επικεφαλής & Περιφερειακό Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, θα ενισχύσουν άμεσα τις επιχειρησιακές δυνάμεις του ΕΚΑΒ στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Κω και στη Λέρο, με γνώμονα τη διατήρηση της βέλτιστης παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό των Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των εν λόγω νησιωτικών περιοχών.
 
Κατά την παραλαβή των ασθενοφόρων της δωρεάς ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ευχαριστώντας θερμά τον Επικεφαλής & Περιφερειακό Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, ανέφερε: «η δωρεά αυτή του ΔΟΜ προς το ΕΚΑΒ, αποτελεί το επιστέγασμα του πνεύματος συνεργασίας για κοινωφελείς δράσεις προς όφελος του πληθυσμού της χώρας μας. Η ενίσχυση των πέντε αυτών νησιών μας, με ισάριθμα πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα οχήματα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού αυτών των περιοχών. Με αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία σας, ενδυναμώνετε την ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και  τις κρατικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Στηρίζετε καθοριστικά το έργο των διασωστών και των ιατρών του ΕΚΑΒ στα συγκεκριμένα νησιά, οι οποίοι  24 ώρες το 24ώρο, 365 μέρες τον χρόνο είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση όλων των επειγόντων περιστατικών αλλά και όλων των έκτακτων υγειονομικών κρίσεων που προκύπτουν. Ευχαριστώ θερμά τόσο εσάς, ως Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, όσο και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, Μάνο Λογοθέτη, για τη καθαριστική συνδρομή του στην ολοκλήρωση των διαδικασιών της δωρεάς σας προς το ΕΚΑΒ.»
 
Στο ίδιο κλίμα, ο Επικεφαλής & Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Η παράδοση αυτών των πέντε ασθενοφόρων σφραγίζει μια μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΔΟΜ, του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου». Η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες όλων των ανθρώπων που ζουν στα νησιά. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στα Ελληνικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (RIC)» που υλοποιείται από τον ΔΟΜ, για να ενισχύσει περαιτέρω τόσο την πρόσβαση τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των μεταναστών, στην υγειονομική περίθαλψη και να επιτρέψει στο εθνικό σύστημα υγείας  να αντιμετωπίζει καλύτερα και ταχύτερα τυχόν επείγοντα περιστατικά.
Και τα πέντε ασθενοφόρα ακολουθούν τις προδιαγραφές που υποδεικνύονται από το ΕΚΑΒ.»
 
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αναφερόμενος στον Επικεφαλής & Περιφερειακό Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προς στο ΕΚΑΒ. Με τη δωρεά αυτών των 5 ασθενοφόρων οχημάτων για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού των επιβαρυμένων νησιών της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου, το ΕΣΥ ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Ως Υπουργείο Υγείας, επιδιώκουμε καθημερινά να βελτιώνουμε τα αντανακλαστικά μας, τις υπηρεσίες μας αλλά και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό μας, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας προς όλους. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που συμβάλλει έμπρακτα τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μας, ενισχύοντας το έργο του ΕΚΑΒ στη παροχή της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.»
 
Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε: «Η δωρεά των πέντε ασθενοφόρων από την Κυβέρνηση της Αυστρίας είναι μία πολύτιμη προσθήκη στο ΕΚΑΒ και έρχεται μετά τις συντονισμένες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Τα πέντε οχήματα θα μεταφερθούν σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο, τα πέντε νησιά δηλαδή που έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ενισχύοντας έτσι τις τοπικές δομές Υγείας.»
 
Στην τελετή παραλαβής της δωρεάς των ασθενοφόρων οχημάτων προς το ΕΚΑΒ, παρευρέθηκαν επίσης η Υπεύθυνη Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ) & Διευθύντρια του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), ιατρός Αναστασία Ζυγούρα & ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, Κώστας Ουρανής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία
Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία: Σχετίζονται;
Είχε δίκιο ο Έλον Μασκ για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας;