Τα περισσότερα κέντρα για τον καρκίνο κατάφεραν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Μόνο οι ασθενείς έμεναν συχνά μακριά τους. Σύμφωνα με τις εμπειρίες που παρουσιάστηκαν στο Γερμανικό Συνέδριο για τον Καρκίνο, οι συνέπειες ήταν ιδιαίτερα αισθητές σε καρκίνους που είναι ιάσιμοι μέσω της έγκαιρης διάγνωσης.

Στο Κέντρο μελέτης Όγκων του Ρέγκενσμπουργκ, παρατηρήθηκε μείωση των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος CοViD-19. Η Elisabeth Inwald και οι συνεργάτες προσδιορίζουν ποσοστιαία την διαφορά στο 15,3 % σε σχέση με το 2019.

Για τον καρκίνο του μαστού, η μείωση ήταν μόνο 1,9 %. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της νόσου σε προχωρημένο στάδιο ΙΙΙ ή IV. Για το καρκίνωμα του προστάτη, το μητρώο όγκων καταγράφει επίσης μείωση των θεραπειών.

Στη Σαξονία, υπήρξε επίσης μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Thomas Birkner από το Κέντρο Υγείας Βασισμένης σε Στοιχεία στο TU της Δρέσδης και οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται στη μείωση των προληπτικών κολονοσκοπήσεων. Αντίθετα, ο αριθμός των επεμβάσεων, των χημειοθεραπειών και των ακτινοθεραπειών αυξήθηκε ελαφρώς το 2020.

Προφανώς, τα νοσοκομεία κατάφεραν επίσης να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επεμβάσεις. Στην περίπτωση των χημειοθεραπειών, οι οποίες εκτελούνται συνήθως στα εξωτερικά ιατρεία, η μείωση του αριθμού των κυτταροστατικών φαρμάκων που χορηγούνται ανά ασθενή υποδηλώνει πιθανή διακοπή της περίθαλψης.

Στην περίπτωση των γυναικολογικών καρκίνων, επίσης, οι πιθανότητες επιβίωσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη ανίχνευση και την έγκαιρη θεραπεία.

Η Malgorzata Lanowska από το Vivantes Klinikum Neukölln και οι συνεργάτες της κατέγραψαν μείωση 20% των ασθενών στο πρώτο lockdown από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020. Ειδικά οι ηλικιωμένοι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να απευθυνθούν σε ένα από τα τρία ακαδημαϊκά κέντρα που εξετάστηκαν στη μελέτη.

Στην Έσση, πολλές γυναίκες προφανώς δεν τήρησαν τα ραντεβού τους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας. Η Petra Neuser από το Μητρώο Καρκίνου της Έσσης στη Φρανκφούρτη και οι συνεργάτες της κατέγραψαν μείωση κατά 31 % των νεοδιαγνωσθέντων καρκινωμάτων του τραχήλου της μήτρας για το έτος 2020.

Ο αριθμός των εκτομών του όγκου μειώθηκε επίσης κατά 24%. Τα νοσοκομεία του επιπέδου περίθαλψης 1 επηρεάστηκαν περισσότερο, ενώ δεν υπήρξε μείωση στα νοσοκομεία προτεραιότητας (επίπεδο 2). Η διάρκεια από τη διάγνωση έως τη θεραπεία συνολικά δεν παρατάθηκε.

Το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη ρώτησε συνολικά 621 ασθενείς για τις εμπειρίες τους το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2021.

Είχαν απευθύνει ερωτήματα στην Υπηρεσία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο σχετικά με την ασθένειά τους. Συνολικά το 12,9% των ασθενών ανέφεραν ότι υπήρξαν αλλαγές στην ιατρική τους περίθαλψη ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα