θες, η Αρχή Υγειονομικής Ετοιμότητας και Αντίδρασης της Επιτροπής (HERA) υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με την εταιρεία Bavarian Nordic, για την προμήθεια έως και 2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων για τα έτη 2023 και 2024. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται στις 14 συμμετέχουσες χώρες η δυνατότητα να αγοράσουν δόσεις του εμβολίου για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών τους και για τη δημιουργία αποθεμάτων. Οι πρώτες παραδόσεις δόσεων του εμβολίου στο πλαίσιο της κοινής προμήθειας θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν

Κύριος στόχος της Επιτροπής εξακολουθεί να είναι η αποτροπή του ενδεχομένου η ευλογιά των πιθήκων να γίνει ενδημική στην Ευρώπη, όπως περιγράφεται σε κοινή δήλωση της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου, και του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρς Hans Henri P. Kluge.

Η σύμβαση κοινής προμήθειας που υπεγράφη με την εταιρεία Bavarian Nordic αποσκοπεί στην κάλυψη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών των συμμετεχουσών χωρών και παράλληλα συμπληρώνει τις προσπάθειες που κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες η HERA και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA) σχετικά με την προμήθεια περισσότερων από 334 000 δόσεων του εμβολίου για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κρατών μελών, για πρώτη φορά με χρήση κεφαλαίων της ΕΕ. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η αγορά περισσότερων από 10 000 δόσεων tecovirimat, για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων.

Ιστορικό

Ο μηχανισμός της ΕΕ για την κοινή προμήθεια καθορίζεται στη συμφωνία κοινής προμήθειας της ΕΕ, την οποία έχουν υπογράψει 36 χώρες. Ο μηχανισμός επιτρέπει την από κοινού προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων ως εναλλακτική λύση ή για τη συμπλήρωση της προμήθειας σε εθνικό επίπεδο.

Εξασφαλίζει δικαιότερη πρόσβαση σε ειδικά ιατρικά αντίμετρα και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού, σε συνδυασμό με πιο ισορροπημένες τιμές για τις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ.

Όταν τουλάχιστον 4 από τις 36 συμμετέχουσες χώρες ενδιαφέρονται να προμηθευτούν από κοινού κάποιο ιατρικό αντίμετρο, η HERA μπορεί να κινήσει τη διαδικασία προμήθειας. Στην κοινή προμήθεια του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που ανακοινώθηκε χθες, συμμετέχουν 14 κράτη μέλη.

Η HERA εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις συμμετέχουσες χώρες για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση προτεραιοτήτων, όπως τα εμβόλια ή τα θεραπευτικά μέσα, για την από κοινού προμήθεια.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών