Τα εγκαίνια σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την απεξάρτηση στη μοναδική φυλακή κατάδικων γυναικών στη χώρα μας. Χάρη στον Ξενώνα η 8ωρη και πενθήμερη μέχρι σήμερα λειτουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας μετατρέπεται σε 24ωρη, επτά ημέρες την εβδομάδα, αναβαθμίζοντας δραστικά το θεραπευτικό πλαίσιο. Τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας, κρατούμενες με πρόβλημα εξάρτησης, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμβιώνουν αδιαλείπτως σε ασφαλές περιβάλλον που υποστηρίζει την απεξαρτητική προσπάθεια και ενισχύει τις προϋποθέσεις επιτυχούς έκβασής της. 

 Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θέλω να σας συγχαρώ για τις ακάματες προσπάθειές σας να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι, μέσω των προγραμμάτων σας, όλο και περισσότερες αποφυλακιζόμενες θα επανέλθουν στην κοινωνία απελευθερωμένες από τα δεσμά της χρήσης, εξοπλισμένες με δεξιότητες ικανές να δημιουργήσουν σχέσεις αληθινής επικοινωνίας. Γυναίκες που θα έχουν αποβάλει τον φόβο και θα έχουν μετατρέψει το οδυνηρό τους βίωμα σε δύναμη ζωής».

Τα εγκαίνια χαιρέτισαν επίσης εκ μέρους του Πρωθυπουργού η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Διευθυντής του καταστήματος κράτησης Γιώργος Μακρής.

Ο Ξενώνας διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές για τη φιλοξενία 16 γυναικών και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα θεραπείας σε περισσότερες κρατούμενες. Από το 2010, έτος έναρξης της λειτουργίας του στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών, το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έχει υποστηρίξει 1.379 περιπτώσεις κρατούμενων γυναικών στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής (αρχική φάση θεραπείας) και 464 περιπτώσεις στη Θεραπευτική Κοινότητα (κύρια φάση θεραπείας).

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης: «Τα σημερινά εγκαίνια συνιστούν ένα ακόμα βήμα προόδου στην προσπάθεια για ποιοτικές υπηρεσίες απεξάρτησης στο πλαίσιο του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος. Οι υπηρεσίες αυτές κάνουν πράξη το δικαίωμα των κρατουμένων στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα, και είναι αποτελεσματικές τόσο σε σχέση με την εξάρτηση όσο και ως μέσα ειδικής πρόληψης».

Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Προσφέρει συμβουλευτική, θεραπεία απεξάρτησης, εκπαίδευση και κοινωνική επανένταξη σε άνδρες και γυναίκες που κρατούνται ή αποφυλακίζονται. Διαθέτει ένα συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο μονάδων σε καταστήματα κράτησης της Αττικής και της ευρύτερης Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και 3 Θεραπευτικές Κοινότητες, καθώς και μονάδες υποδοχής, συμβουλευτικής, θεραπείας και επανένταξης στις πόλεις της Αθήνας και της Λειβαδιάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα