Αισθητή μείωση κατά 414 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφεται στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 5,202 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,616 δισ. το 2022. Η μείωση αποδίδεται στη μικρότερη επιχορήγηση στο πλαίσιο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το 2022, εκτιμάται πως το ταμειακό σύνολο θα ανέλθει σε 5,616 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,306 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 60 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 250 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Οι παρεμβάσεις για την CoViD έχουν εκτιμηθεί στα 925 εκατομμύρια ευρώ, αν και εκτιμάται πως θα κλείσουν στο 1,022 δισ. στο τέλος του έτους. Το ταμειακό σύνολο, χωρίς τις παρεμβάσεις για την CoViD ανέρχεται σε 4,691 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2023, το ταμειακό σύνολο προϋπολογίζεται στα 5,202 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,776 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 63 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 363 από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Στον ΕΟΠΥΥ, τα έσοδα για το 2022 εκτιμήθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 5,938 δισεκατομμύρια. Για το 2023, προϋπολογίζονται έσοδα 6,384 δισεκατομμυρίων ευρώ και δαπάνες 6 δισ. Καταγράφεται, μεταξύ άλλων, αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη, από 2,552 δισ. το 2022 σε 2,711 το 2023.

 

Έλλειμμα

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 229 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 9 εκατομμύρια σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 463 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των εξόδων θα σημειώσει αύξηση ύψους 473 εκατομμυρίων, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Η εκτιμώμενη αύξηση στα έσοδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες κατά 339 εκατομμύρια μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και δαπανών που προκύπτουν από την αύξηση των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Για το 2023, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 9 εκατομυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 237 εκατομμυρίων σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2022.

Πανδημία

Οι συντάκτες του προϋπολογισμού σημειώνουν πως στα ανώτατα όρια δαπανών του υπουργείου Υγείας έχουν περιληφθεί δαπάνες που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού συνολικού ύψους 905 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2022.

Ωστόσο, οι δαπάνες για την κάλυψη αυξημένων υγειονομικών δαπανών λόγω της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,022 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. 

Αντίστοιχα, για το 2023 έχουν προϋπολογιστεί για την πανδημία πιστώσεις ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του
επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε λόγω Covid-19, ενώ ο συνολικός τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου έχει ενισχυθεί κατά 375 εκατομμύρια.

Στα όρια του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2023 έχουν περιληφθεί πιστώσεις ύψους:

  • 53,2 εκατ. ευρώ, πλέον των εργοδοτικών εισφορών, για την κάλυψη της αύξησης του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ. Οι παρεμβάσεις αφορούν την αύξηση κατά 5% του βασικού μισθού των ιατρών, την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30% και την αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος κατά 120 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η μη συγχώνευση της αύξησης του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης με τυχόν προσωπική διαφορά.
  • 34 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αποζημίωσης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του θεσμού του "προσωπικού γιατρού".

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"