Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την επίπτωση της πανδημίας στην παγκόσμια επιδημία του AIDS.

Την ώρα που τα κρούσματα στους ομοφυλόφιλους έχουν πτωτική τάση, επειδή η συγκεκριμένη ομάδα είναι προσεκτική, υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων σε ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, λόγω χαλάρωσης των μέτρων προστασίας.

Ανησυχία επικρατεί και για την επίπτωση του AIDS κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μετανάστες και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Χαράλαμπος Γώγος, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς και η καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Γιώτα Τουλούμη, με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την πανδημία στις Μονάδες Λοιμώξεων, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί, λόγω μετακίνησης λοιμωξιολόγων στις μονάδες CoViD. Οι περισσότεροι δεν έχουν επανέλθει στις αρχικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητα των ασθενών με AIDS.

Επισήμαναν, δε, την απαγόρευση εισαγωγής self tests για τον HIV στην Ελλάδα, λέγοντας πως πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η διάγνωση. 

Όπως είπαν, για να εισαχθούν τα συγκεκριμένα test απαιτείται εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ενώ είναι απαραίτητη η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για ενημέρωση των εξεταζόμενων.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο