Ανθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες τροφές και ροφήματα με φλαβονόλες ενδεχομένως έχουν πιο αργή εξασθένηση μνήμης ως ηλικιωμένοι, αναφέρει νέα έρευνα στο Neurology.

Οι φλαβονόλες περιέχονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτα, μήλα, πορτοκάλια, τσάι και κρασί.

Ο Dr. Thomas M. Holland, του Rush College of Medicine & Rush College of Health Sciences δήλωσε ότι απλά βήματα όπως κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και τσαγιού είναι εύκολος τρόπος για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Στην έρευνα όσοι κατανάλωναν το υψηλότερο επίπεδο φλαβονολών, κατά μέσον όρο 7 μερίδες σκούρων φυλλωδών λαχανικών την εβδομάδα, ή μια μερίδα την ημέρα έναντι του χαμηλότερου επιπέδου είχαν 32% μείωση στο ρυθμό νοητικής εξασθένησης.

Οι φλαβονόλες κυρίως περιέχονται στα φασόλια, το τσαι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τις ντομάτες, τα μήλα, το κρασί, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια και το ελαιόλαδο.

Αν και το τσαι και το κρασί περιέχουν φλαβονόλες, η συγκέντρωση δεν είναι μεγάλη.

Δήλωσε ότι κάποιος θα πρέπει να πίνει 3-4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα φλαβονολών.

Πρόσθεσε οτι είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται διάφορα φρούτα και λαχανικά. Θα δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα και ποσότητα θρεπτικών ουσιών.

Η έρευνα έγινε σε 961 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81 έτη, που δεν είχαν άνοια και παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια.

Κάθε χρόνο συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένες τροφές και χωρίστηκαν σε 5 ομάδες με βάση την ποσότητα φλαβονολών στη διατροφή τους.

Επίσης κάθε χρόνο περνούσαν από τεστ αντίληψης και μνήμης, ενώ έδωσαν και άλλες πληροφορίες για τις συνήθειές τους. Οι ηλικιωμένοι της έρευνας κατανάλωναν 10 mg φλαβονολών την ημέρα. Η χαμηλότερη ομάδα 5 mg την ημέρα κατά μέσον ορο και η υψηλότερη 15 mg.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκορ στα νοητικά τεστ ανθρώπων με την υψηλότερη ποσότητα φλαβονολών μειώθηκαν πιο αργά από αυτά ανθρώπων με τη χαμηλότερη ποσότητα.

Ο Holland δήλωσε ότι αυτό πιθανόν οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φλαβονολών.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου