Γρίπη και ιώσεις του αναπνευστικού κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους. Συμπτώματα με αιφνίδια έναρξη, όπως πυρετός, καταβολή, πονοκέφαλος, μυαλγίες, σε συνδυασμό με βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια προσδιορίζουν την έννοια της "γριπώδους συνδρομής".

Η εκδήλωσή τους απαιτεί ιατρική συμβουλή, αλλά η τόνωση του ανοσοποιητικού είναι πάντα το ζητούμενο για γρήγορη ίαση και άμυνα κατά των συγκεκριμένων (και όχι μόνον) ιών.

Η βιταμίνη C, αποτελεί σπουδαίο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού, παρέχοντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της κοινής γρίπης. Τα λαχανικά είναι μία σημαντική πηγή της και μπορούν να συνθέσουν ένα πιάτο, κυριολεκτικά...αντιγριπικό, όταν περιέχει τα εξής συστατικά:

Ντομάτα: Με 13.7 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, αλλά και με το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχει, δεν είναι καθόλου παράλογο που η ντομάτα δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Συμβουλή: Όταν τη μαγειρεύουμε, το λυκοπένιό της απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο περιέχει 89.2 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες και τεράστια ποσότητα φυτικών ινών. Προσοχή, όμως, επειδή το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να μειώσει δραματικά τη θρεπτική του αξία.

Πιπεριές - κάθε χρώματος: Περιέχουν και οι τρεις μεγάλες ποσότητες, με την κίτρινη να είναι η "βασίλισσα" ανάμεσά τους, με 183.5 mg ανά πιπεριά. Είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C που υπάρχουν, απλά και ξεκάθαρα.

Λαχανίδα: Με 93.4 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, δεν μας φαίνεται καθόλου παράξενο που η λαχανίδα δεν ήταν απλώς μια μόδα, αλλά ήρθε και έμεινε στην υγιεινή διατροφή. Για να μην αναφέρουμε τις υπόλοιπες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που περιέχει - είναι πάρα πολλά.

Ακτινίδιο: Με ένα μόλις ακτινίδιο, παίρνουμε κάτι παραπάνω από την ημερήσια δόση μας σε βιταμίνη C, με περίπου 56 mg. Ακόμα καλύτερο νέο είναι πως τα σποράκια του είναι γεμάτα με λιπαρά οξέα ω-3, που πραγματικά θα ήταν πιο χρήσιμο να φτιάξουμε λίστα με τα πράγματα στα οποία ΔΕΝ βοηθούν τον οργανισμό μας.

Λάχανο: Σε μια μερίδα λαχανοσαλάτας των 100 γραμμαρίων, θα βρούμε 36.6 mg βιταμίνης C. Το λάχανο, όμως, είναι περισσότερο γνωστό για το πόσο ευεργετικό είναι για το έντερό μας, λόγω των άφθονων φυτικών του ινών.

Φύτρες φασολιών: Είναι τέλειες για να κάνουμε τις σαλάτες μας πιο τραγανές και για να φτιάχνουμε ασιατικής έμπνευσης πιάτα. Είναι, όμως, και καλή πηγή βιταμίνης C, με περίπου 13.2 mg ανά 100 γραμμάρια. Οι υδατάνθρακές τους είναι πολύ ωφέλιμοι, καθώς περιέχει πολύ ανθεκτικό άμυλο, που ενισχύει την υγεία του εντέρου μας.

Κρεμμύδι: Ένα μέτριο κρεμμύδι παρέχει το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε και το 5% έως 10% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου, ενώ έχει μόλις 44 θερμίδες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]