Έξι χιλιάδες φυτά και εποχιακά λουλούδια συνθέτουν το πρόσωπο μιας κακοποιημένης γυναίκας σε χώρο πρασίνου στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με την συμβολική αυτή κίνηση ο κεντρικός δήμος στέλνει το δικό του μήνυμα για την σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

"Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές και μπορεί να είναι παντού, στην εργασία, στην οικογένεια, στο σπίτι, ακόμη και στον δημόσιο χώρο", ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, και πρόσθεσε: "Στην πόλη μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όλοι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών, που στη χώρα μας είναι τεράστιος, θα πρέπει να μας βάλει όλους όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά και να δράσουμε".

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δομές αρωγής του Δήμου, και συγκεκριμένα στον ξενώνα  που προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και σε παιδιά. "Ελπίδα μας είναι κάθε τέτοιο καταφύγιο να μην έχει λόγο ύπαρξης", είπε.

"Η βία σε κάθε της έκφανση, δυστυχώς, μας έχει κατακλύσει. Ειδικά η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που έχει ως στόχο όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά κάθε ευάλωτη ομάδα, κάθε διαφορετικό", υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Κοσμοποπούλου, προσθέτοντας: "Δυστυχώς, μετράμε έναν μεγάλο αριθμό γυναικοκτονιών. Θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και κυρίως να δώσουμε ένα στήριγμα στις γυναίκες, ώστε να μιλάνε και να καταλάβουν ότι δεν είναι οι μόνες και δεν είναι μόνες".

Η συμβολική σύνθεση

Η μορφή της κακοποιημένης γυναίκας σχηματίστηκε με 6.000 φυτά και εποχιακά λουλούδια σε διάφορους συνδυασμούς, και απαιτήθηκε εργασία επτά ημερών για την ολοκλήρωσή της από τα συνεργεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της δράσης η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος μοίρασε κυκλάμινα, που συμβολίζουν τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα. Στην ανάγκη συμμετοχής όλων στην προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας ενάντια των γυναικών αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]