Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων με παγκόσμιους ειδικούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο προτιμώμενο όρο για την ευλογιά των πιθήκων - τον όρο «mpox» ως συνώνυμο της ν;oσου. Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για έναν χρόνο, ενώ το «monkeypox» θα καταργηθεί σταδιακά.

Οπως αναφέρει ο ΠΟΥ, όταν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε νωρίτερα φέτος, παρατηρήθηκε ρατσιστική γλώσσα στο διαδίκτυο, σε άλλα περιβάλλοντα και σε ορισμένες κοινότητες, η οποία αναφέρθηκε στον ΠΟΥ. Σε αρκετές συναντήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ορισμένα άτομα και χώρες εξέφρασαν ανησυχίες και ζήτησαν από τον ΠΟΥ να προτείνει έναν τρόπο για να αλλάξει το όνομα.

Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε διαβουλεύσεις για να συγκεντρώσει απόψεις από μια σειρά ειδικών, καθώς και από χώρες και το ευρύ κοινό, που κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις για νέα ονόματα. Με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις και περαιτέρω συζητήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, συνιστά την υιοθέτηση του νέου συνώνυμου mpox στα αγγλικά για την ασθένεια.

 

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός τραυματισμός αστυνομικού στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο βόλει
ΕΕ: Ενιαίοι κανόνες για καλύτερη προστασία σκύλων και γατών
Φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα φάνηκε πως καταστέλλει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 [μελέτη]