Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που κατευθύνει το εσωτερικό ρολόι που σας λέει πότε πρέπει να κοιμηθείτε. Ο εγκέφαλός σας παράγει και απελευθερώνει μελατονίνη ανάλογα με την ώρα της ημέρας: Περισσότερη όταν είναι σκοτεινά έξω και λιγότερη όταν έχει ακόμα φως. Καθώς μεγαλώνετε, ο εγκέφαλός σας παράγει λιγότερη μελατονίνη. Ευτυχώς, μπορείτε επίσης να την πάρετε ως συμπλήρωμα.

Η μελατονίνη είναι περισσότερο γνωστή για τη βοήθεια σε θέματα ύπνου, βραχυ- ή μακροχρόνια. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού σε όσους είναι τυφλοί. Η μελατονίνη μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε λίγο πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, αλλά τα αποτελέσματά της στην ποιότητα του ύπνου σας και στην ποσότητα του χρόνου που κοιμάστε ακόμα μελετώνται.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Η μελατονίνη μπορεί να ελέγχει περισσότερα από τον ύπνο. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι η ορμόνη μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και να μειώσει την αρτηριακή πίεση τη νύχτα αν έχετε υπέρταση. Υπάρχουν έρευνες σχετικά με το πώς η μελατονίνη επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος, αλλά είναι αντικρουόμενες. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τις εμβοές και τις ημικρανίες.

Η μελατονίνη είναι συνήθως ασφαλής για περιστασιακή χρήση, αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Πάντα να ελέγχετε πρώτα με τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση και τη δοσολογία, ειδικά αν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή έχετε άνοια, επιληψία ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στη μελατονίνη.

Οι πιο συχνές παρενέργειες των συμπληρωμάτων μελατονίνης είναι πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν σύγχυση, κράμπες στο στομάχι, εκνευρισμό ή κατάθλιψη, τρόμο και άγχος. Αν έχετε παρενέργειες, ρωτήστε τον γιατρό σας αν είναι ασφαλές να συνεχίσετε να παίρνετε μελατονίνη.

Η μελατονίνη χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής, συνεπώς δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Αυτό σημαίνει ότι δεν περνάει από τόσο εξονυχιστικούς ελέγχους όπως τα φάρμακα. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής, αλλά μπορεί να αντιδρά με τα εξής φάρμακα:

  • Αντισπασμωδικά
  • Αντισυλληπτικά
  • Αραιωτικά αίματος
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Φάρμακα για τον διαβήτη
  • Διαζεπάμη
  • Φλουβοξαμίνη
  • Ανοσοκατασταλτικά

Αν λαμβάνετε τέτοια φάρμακα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας και μην προμηθευθείτε μελατονίνη αυθαίρετα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ