Η καλοσύνη λένε πως είναι αρετή, και όλοι μας το έχουμε ζήσει αυτό λίγο-πολύ. Είτε ως πομποί, είτε ως δέκτες - αν και πιστεύουμε πως η καλοσύνη έχει έναν τρόπο να μεταμορφώνει τους δέκτες σε πομπούς. Θα περιμένατε ποτέ όμως να ακούσετε ότι η καλοσύνη μπορεί να έχει και οφέλη για την υγεία μας;

Επίσης, μιλάμε πολύ συχνά για το ότι πρέπει να δείχνουμε περισσότερη καλοσύνη στον εαυτό μας. Και αυτό είναι αλήθεια, όμως σε ένα κλίμα τόσο φορτισμένο από κάθε πλευρά - και ειδικά αν βάλουμε και τα social media στην εξίσωση - δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η καλοσύνη απέναντι στους άλλους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Για παράδειγμα, σκεφτείτε την τελευταία φορά που διαφωνήσατε με κάποιον στο ίντερνετ και τον πονοκέφαλο που ακολούθησε μετά. Τώρα σκεφτείτε κάτι ανάλογο αλλά σε γενικότερο, καθημερινό πλαίσιο και θα καταλάβετε με ποιον τρόπο η καλοσύνη μπορεί να μας προστατεύσει από πολλά προβλήματα - ψυχολογικά αλλά και σωματικά.

Διώχνει το στρες

Ένας τρόπος να αντιστρέψουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί στο μυαλό μας το στρες είναι να κάνουμε κάτι καλό. Με πολύ κυριολεκτικό τρόπο, στρέφουμε την προσοχή μας σε καλά και θετικά πράγματα, και μειώνουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε αναλύοντας το άγχος μας. Μην ξεχνάμε ότι το χρόνιο στρες εξουθενώνει τον οργανισμό και τις άμυνές του και μακροπρόθεσμα συμβάλλει στον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, από κατάθλιψη μέχρι νοσήματα της καρδιάς. Οι ευγενικές πράξεις προάγουν ένα συναίσθημα κοινότητας και γενναιοδωρίας, το οποίο μπορεί να σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει την γενικότερη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε και τυχόν προβλήματα που θα εμφανιστούν.

Τα κλειδιά της μακροζωίας

Είναι πολλά, και στην ουσία όλα τους αποτελούν καλές συνήθειες και επιλογές, και σχεδόν όλα τους καταλήγουν σε δύο βασικά πράγματα: Την προστασία του σώματος και του μυαλού μας. Εδώ όμως μπορούμε να πιάσουμε το ζήτημα από μια άλλη πλευρά. Τα οφέλη αυτά που θα δούμε αν προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο γενναιόδωροι, πιο συμπονετικοί θα έρθουν από τη στιγμή που αυτές οι πράξεις γίνονται επειδή το θέλουμε. Όταν υπάρχει απώτερος στόχος πίσω από την καλοσύνη, το όλο εγχείρημα γίνεται ξαφνικά... δουλειά. Άρα ακόμα ένα πράγμα που κάνουμε αβίαστα. Παρ' όλα αυτά...

...Το προσωπικό όφελος υπάρχει ούτως ή άλλως

Το ξέρουμε, προβοκατόρικη δήλωση, αλλά δεν είναι ψέμα: Το να κάνουμε πράξεις καλοσύνης δεν χρειάζεται (και δεν είναι καν σωστό) να έχει ως κίνητρο το προσωπικό όφελος. Αυτά τα γενικότερα οφέλη όμως στην ψυχολογία μας δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. Κατά κάποιον τρόπο η καλοσύνη λειτουργεί ως χιονοστιβάδα μέσα μας. Και αν αυτό σάς ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, να σας θυμίσουμε πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει μία και μόνο αρνητική σκέψη και να γίνει χιονοστιβάδα. Τα συναισθήματα έχουν την τάση να το κάνουν αυτό, σε κάποιους ανθρώπους περισσότερο από τους άλλους. Συνειδητοποιώντας το αυτό, μπορείτε να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη διαδικασία.

Τι γίνεται όμως με τη σωματική υγεία;

Θα πρέπει να επιστρέψουμε στο λιγότερο στρες. Αμέτρητες μελέτες το έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά μας, με αποτέλεσμα η διαχείρισή του να γίνεται άμεση ανάγκη αν βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι πράξεις καλοσύνης θα βοηθήσουν σε αυτό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τόσο θεωρητικό ζήτημα όσο αυτό της καλοσύνης γίνεται να μπει στη ζυγαριά με πράγματα όπως "γυμναστική" και "σωστή διατροφή", αλλά δεν πρέπει και να ξεχνάμε ότι σώμα και πνεύμα αλληλοσυμπληρώνονται. Η φροντίδα του ενός συνεπάγεται την ευημερία του άλλου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης