Με αφορμή τον παγκόσμιο μήνα της νόσου, ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην ενημέρωση για τηνασθένεια, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια ενός μοναδικού graffiti που κατασκευάστηκε στην πρόσοψη της πολυκατοικίας που στεγάζεται ο ξενώνας του συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας. Το έργο δημιουργήθηκε από τον Οδυσσέα Λαμπράκη με σκοπό την αφύπνιση του ελληνικού κοινού για την νόσο της Π.Υ., αποπνέοντας στον αστικό ιστό μια ανάσα ελπίδας  όχι μόνο για μια δύσκολη ασθένεια όπως η Π.Υ. αλλά και για την ίδια την πόλη και τους πολίτες της.  

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 παρουσία της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας ως εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, κα Αγαπηδάκη, του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αυγερινού, του Αντιπεριφεριάρχη Αττικής κου Δημόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, κου Κεχρή ως εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Αττικής, κου Πατούλη.  

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Κα Ειρήνη Αγαπηδάκη εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, δήλωσε:   

«Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα πρόληψης που στοχεύει τόσο στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, όσο και στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, αλλά και στη μείωση της βλάβης που προκαλεί η νόσος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης που αναβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας και προσθέτει υγιή χρόνια στη ζωή μας και όχι απλώς περισσότερα χρόνια με ασθένεια. Το έργο τέχνης που εγκαινιάζεται σήμερα, αποτελεί ακριβώς υπόμνηση αυτής της δέσμευσης της Πολιτείας». 

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνης Αυγερινός, δήλωσε:  

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού δίκαιου και σταθερού συστήματος υγείας προς όφελος των ασθενών και πρωτίστως των ευάλωτων ομάδων ασθενών όπως αυτών της σπάνιας νόσου της πνευμονικής υπέρτασης. Για την ωραία αυτή πρωτοβουλία του συλλόγου να αλλάξουν το καταθλιπτικό γκρι του τσιμέντου με μία εικόνα που δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και πίστης στη ζωή, τους συγχαίρουμε, τους θαυμάζουμε και τους χειροκροτούμε για την θαυμαστή προσπάθειά τους. Υποσχόμαστε να συμπορευθούμε αλληλέγγυα με συνέπεια στον αγώνα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών». 

Ο Γιώργος Δημόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κ.Τ Αθηνών:  

«Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε αρωγοί στο σημαντικό έργο της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης και δίνουμε δυναμικό παρών ενισχύοντας τις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ασθενείς και όσους εμπλέκονται στη φροντίδα τους και παράλληλα να προωθήσουμε το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης. Παίρνουμε ανάσα για αυτούς που δεν μπορούν!». 

Ο Οδυσσέας Λαμπράκης, Καλλιτέχνης του Graffiti δήλωσε:  

«Ως μέλος της οικογένειας της Πνευμονικής Υπέρτασης, έχοντας ζήσει από μικρός το σκληρό πρόσωπο της νόσου μέσα από την νόσηση της μητέρας μου, αισθάνομαι τυχερός που συνέβαλα στην δημιουργία αυτού του μοναδικού graffiti και υπερήφανος που το έργο μου είναι μια εικόνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μια ασθένεια που δεν είναι ορατή στον κόσμο».  

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε:  

«Όλοι οι ασθενείς και οι φροντιστές της Ελλάδας και της Κύπρου είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι για την υλοποίηση αυτού του υπέροχου έργου που κοσμεί την πρόσοψη της πολυκατοικίας του ξενώνα μας, που φιλοξενεί ετησίως εκατοντάδες ασθενείς και από τις δύο χώρες. Για όλους εμάς δεν είναι απλά μια εικόνα πρασίνου και ανάσας, είναι υπόσχεση ελπίδας για αυτούς που επιβιώνουν από αυτή τη δύσκολη ασθένεια αλλά και ένα μνημείο ενθύμησης για όλους εκείνους που χάθηκαν από αυτή. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συγκατοίκους της πολυκατοικίας μας που αγάπησαν το έργο αυτό και έδωσαν τη συγκατάθεση τους για να δημιουργηθεί. Ευχαριστούμε και όλους όσους είναι διπλά μας και στηρίζουν το έργο μας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να κάνουμε ορατή την αόρατη εικόνα του ασθενή με Π.Υ. Ο Σύλλογος μας θεσπίζει τη σημερινή μέρα, την 29η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης για τους ασθενείς με Π.Υ. που ανασαίνουν ελευθέρα». 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση