Η Alcon ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Aerie Pharmaceuticals. Τον Αύγουστο, η Alcon ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Aerie για περίπου 770 εκατ. δολ., ή 15,25 δολάρια ανά μετοχή, που είναι αυξημένη 37% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Aerie πριν από τη συμφωνία.

Η συμφωνία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο του γλαυκώματος της Alcon και επεκτείνει τις φαρμακευτικές της προσφορές.

«Καθώς καλωσορίζουμε την ομάδα της Aerie στην Alcon, ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε το διευρυνόμενο εμπορικό μας αποτύπωμα και την τεχνογνωσία μας για να φέρουμε τα Rocklatan και Rhopressa σε ακόμα περισσότερους ασθενείς», δήλωσε ο David Endicott, Διευθύνων Σύμβουλος της Alcon.  

Μέσω της συναλλαγής, η Alcon πρόσθεσε τα εμπορικά προϊόντα Rocklatan (οφθαλμικό διάλυμα νεταρσουδίλης και λατανοπρόστης) 0,02%/0,005% και Rhopressa (οφθαλμικό διάλυμα netarudil) 0,02%, καθώς και το AR-15512, ένα προϊόν φάσης 3 που είναι υποψήφιο για ξηροφθαλμία. Η Alcon απέκτησε επίσης μια σειρά υποψηφίων οφθαλμικών φαρμακευτικών προϊόντων με την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης της Aerie, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Alcon.

Η συναλλαγή συμπληρώνει την επέκταση της Alcon στον οφθαλμικό φαρμακευτικό χώρο, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς των αποκλειστικών δικαιωμάτων εμπορίας στις ΗΠΑ για το Simbrinza από τη Novartis τον Απρίλιο του 2021 και τα Eysuvis και Inveltys από την Kala Pharmaceuticals τον Μάιο του 2022.

Η Alcon σκοπεύει να ενσωματώσει πλήρως την Aerie στις δραστηριότητές της. 

Πάνω από 80 δισ. δολάρια θα φτάσει η αξία των φαρμάκων για τα μάτια

Τα τελευταία χρόνια, η γονιδιακή θεραπεία, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα και η ανακάλυψη στόχων μέσω γονιδιωματικής έρευνας έχουν δώσει σημαντικές υποσχέσεις ως πιθανές στρατηγικές για την επίτευξη επιδιόρθωσης ή αναγέννησης ιστών στη θεραπεία των οφθαλμικών ασθενειών, όπως η AMD (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ). Επί του παρόντος, μια σειρά από γονιδιακές θεραπείες υποβάλλονται σε κλινικές έρευνες για την AMD.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να επιβαρύνει όλους τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι ενδιαφέρον ότι οι οφθαλμίατροι παρέχουν περίπου το 90 % των υπηρεσιών τους σε ηλικιωμένους. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και των συνακόλουθων lockdown, οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύτηκαν να επισκεφτούν οφθαλμολογικές κλινικές ή νοσοκομεία, αλλά παγκοσμίως, η οφθαλμολογία σημείωσε μια υγιή ανάπτυξη. Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την ανάπτυξη, όπως ο αυξανόμενος επιπολασμός οφθαλμικών παθήσεων που οφείλονται σε παράγοντες όπως ο διαβήτης, η αύξηση του πληθυσμού των ατόμων που ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία σε όλο τον κόσμο και οι διαταραχές που συνδέονται με τον αυξημένο χρόνο απασχόλησης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες αγοράς, η αγορά για οφθαλμικά φάρμακα αυξάνεται κατά 5,6% έως 6,52 % ετησίως. Το μέγεθος της παγκόσμιας οφθαλμολογικής αγοράς υπολογίστηκε σε 55,28 δισ. δολ. το 2021 και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,52% για να φτάσει τα 81,05 δισ. δολ. μέχρι το 2027.

Η παγκόσμια αγορά οφθαλμολογίας κυριαρχείται από παίκτες όπως οι: Novartis, Bausch & Lomb, F. Hoffmann La-Roche, Regeneron Pharmaceuticals, Allergan, Alcon και η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Santen Pharmaceutical.

Πηγές:
/eyewire.news/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ