Ανησυχία προκαλεί η διατήρηση της χώρας μας, για μία ακόμη εβδομάδα, στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στους "σκληρούς" δείκτες της πανδημίας.

Σύμφωνα την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα παραμένει σε πολύ αρνητική κατάταξη σε μία σειρά παραμέτρων, οι οποίοι σχετίζονται με τη διασπορά και την επίπτωση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

  • Κατέχει την τρίτη ευρωπαϊκή θέση (μετά την Κύπρο και τη Γαλλία) στη διασπορά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό και μάλιστα με διπλάσια συχνότητα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (664 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού το τελευταίο 14ήμερο, έναντι 344,3 της Ευρώπης).
  • Παραμένει πρώτη σε κρούσματα στις ηλικίες 65 ετών και άνω, με 835,8 κρούσματα ανά 100.000 το 14ήμερο (390 ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).
  • Είναι πρώτη και σε εισαγωγές ασθενών με CoViD σε νοσοκομεία (12,1 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 4,9 στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
  • Βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά τη Φινλανδία) σε θανάτους ασθενών με CoViD (25,9 θανάτους ανά εκατομμύριο, έναντι 7,9 στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
  • Είναι τέταρτη σε εισαγωγές ασθενών με CoViD σε ΜΕΘ (μετά τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία), με 0,3 εισαγωγές ανά 100.000, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 0,4.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε στην Ευρώπη μείωση των κρουσμάτων στις ηλικίες 65 ετών και άνω, αλλά αύξηση κατά 5% στα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό.

Οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ παρέμειναν σταθερές, με επτά χώρες να αναφέρουν αύξηση. Έως τα μέσα του μήνα, προβλέπονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και σταθεροποιητικές σε θανάτους.

Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων σε εννέα από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία και Σλοβενία).

Προβλέπουν, επίσης, αυξητικές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μία από τις 6 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Γαλλία) και αυξητικές τάσεις στους θανάτους σε τέσσερις από τις 30 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Κύπρος, Φινλανδία, Ουγγαρία και Ιταλία).

Η BQ.1 έχει γίνει κυρίαρχη παραλλαγή σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο υψηλός επιπολασμός της δεν φαίνεται να σχετίζεται με επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας