Πολύ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού σε άτομα 65 ετών και άνω στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση "Health at a Glance" του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η χώρα μας κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις σε εμβολιασμό την τριετία 2019 - 2021.

Το ποσοστό κάλυψης στις μεγαλύτερες ηλικίες ήταν κοντά στο 60% το 2019, για να φτάσει στο 75% το 2020 και να αγγίξει πέρυσι το 80%.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την Ελλάδα την πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα - μεταξύ 25 - με τους περισσότερους αναλογικά εμβολιασμούς πέρυσι και τη δεύτερη το 2020. 

Η εικόνα αυτή δεν έχει επαναληφθεί φέτος, καθώς έχουν εμβολιαστεί συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, αριθμός που υστερεί σε σύγκριση με τον αντίστοιχο άλλων ετών.

Άτομα 65 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης

Ο ρόλος της πανδημίας

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, η πανδημία συνέβαλε στην αύξηση του αντιγριπικού εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μεταξύ 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρείχαν στοιχεία στον ΟΟΣΑ, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης αυξήθηκε από 37% το 2019, σε 44% το 2020.

Οι χώρες που πέτυχαν τα υψηλότερα ποσοστά, ήταν εκείνες που είχαν ήδη υψηλότερο εμβολιασμό πριν από την πανδημία. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Δανία, όπου υπήρξε αύξηση κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 έως το 2021.

Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Μάλτα και Ρουμανία κατόρθωσαν, επίσης, να αυξήσουν την κάλυψη των πιο ηλικιωμένων κατά 12 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Στον αντίποδα, η αύξηση ήταν πολύ μικρότερη σε χώρες οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε πιο χαμηλά επίπεδα, όπως η Εσθονία και η Λετονία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ