Πενταπλάσια και εξαπλάσια τα κρούσματα γρίπης και μάλιστα πρώιμα, ενώ παράλληλα παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ανέφερε την Τρίτη ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως, μέχρι τώρα, υπήρχε έλλειψη έκθεσης λόγω της χρήσης μάσκας, ειδικά στα παιδιά.

Η βασική διαφορά είναι ότι δίνεται αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά,  που ενδείκνυνται μόνο όταν υπάρχει επιπλοκή ίωσης από κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε στρεπτόκοκκο  ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά. Είναι πολλές οι εποχικές ιώσεις. Όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα γιατί κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι "με λήψη επιχρίσματος μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε διάγνωση και κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών".

Σχετικά με την γρίπη, ο κ. Γώγος επισημαίνει ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.

"Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη", είπε ο κ. Γώγος.

Συνιστά επίσης οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα "να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις".

Για τις χριστουγεννιάτικες μεγάλες συγκεντρώσεις ο λοιμωξιολόγος - παθολόγος τονίζει ότι "ήρθε ο καιρός, αρκεί να μην υπάρχουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος, πυρετού, πονόλαιμου, πονοκέφαλου κλπ., ώστε να αποτραπεί η διασπορά".

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μουσική ως φάρμακο για τον σωματικό και τον ψυχικό πόνο
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε