Ολοένα και περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες εκδηλώνουν την επιθυμία να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο των σπάνιων ασθενειών.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία παραγωγής φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες Horizon Therapeutics, ανακοίνωσε ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαγοράς της από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες: την Amgen, την Johnson & Johnson's Janssen και τη Sanofi.

Η Horizon την Τρίτη επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τις τρεις εταιρείες, μετά από προηγούμενη αναφορά της Wall Street Journal σχετικά με τις συνομιλίες εξαγοράς. H Amgen, η J&J και η Sanofi έχουν προθεσμία έως τις 10 Ιανουαρίου 2023 για να ανακοινώσουν εάν σκοπεύουν να υποβάλουν προσφορά, δήλωσε η Horizon που εδρεύει στο Δουβλίνο.

Η εισηγμένη στο Nasdaq Horizon διαπραγματευόταν περίπου στα 79 δολ. ανά μετοχή την Τρίτη, δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση σχεδόν 18 δισ. δολ. από το κλείσιμο της αγοράς. Και η ανακοίνωση εκτόξευσε την τιμή της μετοχής της κατά 30% στις συναλλαγές μετά το ωράριο.

Φέτος, η μεγαλύτερη εξαγορά βιομηχανίας βιοφαρμακευτικών προϊόντων αντί του ποσού των 11,6 δισ. δολ. ήταν αυτή που πραγματοποίησε η Pfizer, η οποία απέκτησε την  εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για την ημικρανία, Biohaven Pharmaceutical. Οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών βιοφαρμακευτικών προϊόντων πέρσι, ήταν η εξαγορά της Vifor Pharma από την CSL και η αγορά της Acceleron από τη Merck & Co.. Και οι δύο είχαν αξία ελαφρώς μικρότερη από τα 12 δισ. δολ.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Merck εκδήλωσε ενδιαφέρον να εξαγοράσει αντί του ποσού των 40 δισ. δολ., της ειδικού στον καρκίνο, Seagen, αν και οι σχετικές συνομιλίες, επί του παρόντος έχουν παγώσει.

Η Horizon έχει ενισχύσει τη δική της θέση στις σπάνιες ασθένειες χάρη στις συγχωνεύσεις και εξαγορές που έχει πετύχει. Πέρσι η Horizon εξαγόρασε την Viela Bio της AstraZeneca (spinout) και πήρε στα χέρια της το inebilizumab, που είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία της σπάνιας νόσου διαταραχής του οπτικού φάσματος νευρομυελίτιδα και βρίσκεται σε δοκιμές για άλλες αυτοάνοσες διαταραχές όπως η σπάνια διαταραχή της νευρομυϊκής συμβολής μυασθένεια gravis. 
Επίσης, έχει αποκτήσει τα ορφανά φάρμακα Glycerol phenylbutyrate και Sodium phenylbutyrate μέσω της εξαγοράς της Hyperion Therapeutics το 2015, που της κόστισε 1,1 δισ. δολ.
Μετά τη συμφωνία με τη Viela, η Horizon παρουσίασε πέρσι ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φτάσει τις κορυφαίες ετήσιες πωλήσεις στα 10 δισ. δολ. έναντι 3,4 δισ. δολ. το 2021. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του teprotumumab-trbw κατά 500 εκατ. δολ. σε άνω των 4 δισ. δολ. Η εταιρεία αύξησε επίσης τις προσδοκίες αιχμής των πωλήσεων στις ΗΠΑ για το φάρμακο ουρικής αρθρίτιδας Pegloticase κατά 500 εκατ. δολ. σε περισσότερα από 1,5 δισ. δολ.

Οι λοιποί παίκτες

Η AstraZeneca στα τέλη του 2020 πλήρωσε 39 δισ. δολ. για να αγοράσει την Alexion. Η κορωνίδα της συμφωνίας Acceleron της Merck ήταν το sotatercept, που έχει σχεδιαστεί για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, μια σπάνια καρδιαγγειακή νόσο.

Η Amgen, ένας από τους πιθανούς μνηστήρες της Horizon, μόλις απέκτησε την ChemoCentryx για 3,7 δισ.δολ. και το Avacopan, το οποίο είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία μιας σπάνιας αυτοάνοσης νόσου που ονομάζεται αντι-ουδετεροφιλική κυτταροπλασματική αγγειίτιδα που σχετίζεται με τα αντισώματα. Η αγορά της Horizon θα ενίσχυε για άλλη μια φορά τη θέση της Amgen στα αυτοάνοσα και νεφρικά νοσήματα, καθώς οι πωλήσεις σε ορισμένες από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις της εξασθενούν.

Για την J&J, βρίσκεται στη διαδικασία αποσύνδεσης του τμήματος των καταναλωτικών προϊόντων. Η J&J φέρεται να έχασε από την Pfizer την  εξαγορά της εξειδικευμένης στην δρεπανοκυτταρική νόσο Global Blood Therapeutics.

Όσο για τη Sanofi, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία είναι ένας καθιερωμένος παίκτης σπάνιων ασθενειών από τότε που αγόρασε την Genzyme αντί του ποσού των 20 δισ. δολ. 

Η Sanofi άρχισε πρόσφατα να επανεξετάζει το υποψήφιο IL-2 SAR444245 - το οποίο ήταν το επίκεντρο της εξαγοράς της Synthorx ύψους 2,5 δισ. δολ. - αφού είδε τα αδύναμα δεδομένα αποτελεσματικότητας. Όσον αφορά την αμφίβολη εξαγορά της Principia Biopharma από τη Sanofi αξίας 3,7 δισ. δολ., ένας από τους αναστολείς BTK της εταιρείας, rilzabrutinib, απέτυχε πέρυσι σε μια δοκιμή σπάνιας αυτοάνοσης δερματικής νόσου φάσης 3. Και, νωρίτερα αυτό το έτος, η δεύτερη υποψήφια για BTK, η τολεμπρουτινίμπη, δέχθηκε μερική  κλινική δέσμευση του FDA στη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη βαριά μυασθένεια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του φαρμάκου. Έτσι, η Sanofi μπορεί να παρακινηθεί να στραφεί στην Horizon για να αναπληρώσει τις αποτυχίες.

Πηγές:
.fiercepharma.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 193 φάρμακα σε έλλειψη - 47 σε μόνιμη ή έκτακτη αναζήτηση [λίστα]
Μ. Παγώνη: Άκρως μεταδοτική η ιλαρά - Κίνδυνος εγκεφαλίτιδας
Αντίθετος ο ΠΙΣ με τα απογευματινά χειρουργεία - Δεν θα επιλύσουν ζητήματα