Τις πιθανότητες μετάδοσης ευλογιάς των πιθήκων σε μαζικές εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες, αναλύει ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Στόχος της μελέτης είναι να αποτυπωθεί ο βαθμός του κινδύνου, ο οποίος προκύπτει (και) από την ανάγκη των ανθρώπων να βρεθούν με άλλους ανθρώπους μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Infectious Diseases και υπογράφεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Σύψα, τον επιδημιολόγο Ιωάννη Μαμελετζή και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, από τον περασμένο Μάιο έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλα, μη ενδημικά περιβάλλοντα. Μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, η έκδηλη ανάγκη των ανθρώπων να ανακτήσουν τον "χαμένο" χρόνο, έφερε μεγάλες συγκεντρώσεις, ειδικά το καλοκαίρι που πέρασε.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε περισσότερα από ένα άτομα. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται υψηλός αριθμός επαφών, δηλαδή πάνω από 30 ή 8 στενές επαφές ανά φορέα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ρόλος των ομαδικών επαφών σε μαζικές συγκεντρώσεις είναι αβέβαιος, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνει σωματική επαφή και έχει μικρότερη διάρκεια. Τονίζουν, πάντως, πως η αυξημένη μετάδοση οφείλεται στην παύση των εμβολιασμών κατά της ευλογιάς από τη δεκαετία του '70 και στο ότι σε μαζικές εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες, συμμετέχουν κυρίως νέοι.

Οι κυρίαρχες οδοί μετάδοσης διαφέρουν στα ενδημικά και μη ενδημικά περιβάλλοντα. Στις ενδημικές χώρες (όπου ενδημεί ο ιός) παράγοντες κινδύνου για δευτερογενή μετάδοση είναι η στενή επαφή στο κρεβάτι ή το παιγνίδι (παιδιά) με ένα κρούσμα. Η σεξουαλική μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων έχει περιγραφεί, αλλά σπάνια. Στον αντίποδα, στις μη ενδημικές χώρες το ξέσπασμα της επιδημίας αποδίδεται κυρίως στη σεξουαλική μετάδοση.

Το ποσοστό δευτερογενούς έκθεσης είναι η πιθανότητα ένα κρούσμα να μολύνει μια επαφή κατά τη διάρκεια της λοιμώδους περιόδου του, ενώ οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορεί να έχουν διάρκεια από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

Οι 20 ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

    Χώρα  Τελ. 4 εβδομάδες Σύνολο 
1  Ισπανία  72  7.408
2 Γαλλία  13  4.110 
3 Ηνωμένο Βασίλειο  29  3.678 
4  Γερμανία  3.673
5 Ολλανδία  14  1.251
6 Πορτογαλία  942 
7  Ιταλία  25 923 
8 Βέλγιο    790
9 Ελβετία   551
10  Αυστρία 327 
11 Σουηδία  24  236
12 Ισραήλ  230
13  Ιρλανδία 16  223 
14 Πολωνία  214 
15 Δανία   191
16  Νορβηγία 93 
17 Ελλάδα   85
18 Ουγγαρία  80 
19  Τσεχία   71
20 Λουξεμβούργο  57 
  Ευρώπη 225 25.473

 ΠΗΓΗ: ECDC, 7 Δεκεμβρίου

Φυσική επαφή

Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν πως - στο πλαίσιο μαζικών συγκεντρώσεων, όπως οι συναυλίες - είναι αβέβαιος ο αριθμός των επαφών που απαιτούνται προκειμένου να οδηγήσουν στη μετάδοση της ευλογιάς από έναν μολυσμένο σε ένα ευπαθές άτομο.

Σημειώνουν πως όταν υπάρχουν χιλιάδες παρευρισκόμενοι, ο αριθμός των επαφών είναι ανάλογα μεγάλος. Σε σύγκριση, όμως, με τις μεμονωμένες επαφές, οι ομαδικές επαφές είναι λιγότερο πιθανό να είναι φυσικές. Επιπλέον, υπάρχει κορεσμός της διάρκειας επαφής για άτομα με μεγάλο αριθμό επαφών. Ως αποτέλεσμα, ο ρόλος αυτών των εκδηλώσεων στη μετάδοση μπορεί να μην είναι σημαντικός.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων σε διάφορα σενάρια που αφορούν τον αριθμό των επαφών. Με αφορμή τη χαλάρωση, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών, οι επιστήμονες σημειώνουν πως πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τους κινδύνους.

Τα άτομα που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα επιδημία είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης