Τον απολογισμό της διετίας 2020-2022 αλλά και τα σχέδιά της για το 2023 παρουσίασε η Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία επιστημονικών και πολιτειακών φορέων, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας για τον HPV, ενώ Μέγας Χορηγός ήταν η MSD.

Από τη στιγμή της ίδρυσής της το 2020, η  Ελληνική Συμμαχία για τον HPV  κατάφερε να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

1) Δωρεάν Εμβολιασμός όλων των κοριτσιών 11-15 ετών ως μέθοδος πρόληψης κατά της HPV μόλυνσης

2) Δωρεάν ένταξη όλων των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και του HPV εμβολιασμού, με σκοπό την πρόληψη των HPV-σχετιζόμενων νοσημάτων και στους άνδρες

3) Εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, απηύθυναν χαιρετισμούς η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. και η Αναστασία Πασσακοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Παράλληλα, διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τα ιατρικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του HPV στην Ελλάδα. :Συμμετείχαν οι:

  • Αγοραστός Θεόδωρος, Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV
  • Νικολάου Μιχάλης MD, MSc, PhD, Παθολόγος - Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας»
  • Χαϊδόπουλος Δημήτρης, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Γυναικολογικής Εταιρείας
  • Παπαθεοδώρου Δημήτρης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ"
  • Νταλούκας Κωνσταντίνος, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθ. Παιδιάτρων, Ιδρυτής της ΈνωσηςΕλευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
  • Κουκουγιάννη Μένια, Health Affairs Consultant, Συν-ιδρύτρια ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαρία Γκερέκου, Project Manager της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV και Υπεύθυνη Διοίκησης και Επικοινωνίας του Κ.Ε.Φ.Ι.

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των φορέων Υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, τη σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και δευτερογενούς (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου) πρόληψης, τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και τη σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Στόχος είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ότι εφαρμόζοντας τους τρόπους πρόληψης οι διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αρκετών ακόμη ειδών καρκίνου μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά ή και να εξαλειφθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών