Σε όλες τις ηπείρους, άνθρωποι δείχνουν προκατάληψη και ρατσιστικές συμπεριφορές προς ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Αυτό έδειξε παγκόσμια έρευνα του Aarhus University, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Πολλοί εμβολιασμένοι δεν θέλουν ένας στενός τους συγγενής να παντρευτεί κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί.

Εχουν επίσης την τάση να πιστεύουν ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι αναξιόπιστοι και γενικά αισθάνονται αντιπάθεια προς αυτούς.

Η έρευνα δείχνει ότι η προκατάληψη προς ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι το ίδιο υψηλή ή υψηλότερη με αυτή προς άλλους συχνούς και διάφορους στόχους προκατάληψης, όπως μετανάστες, χρήστες ουσιών και πρώην καταδίκους.

Αντίθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μη εμβολιασμένοι σχεδόν δεν είχαν ρατσιστικές συμπεριφορές έναντι των εμβολιασμένων.

Ο ερευνητής Bor, δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοιού και όσων δεν έχουν, απειλεί την κοινωνική συνοχή ως νέα κοινωνικοπολιτική διάσπαση, και οι εμβολιασμένοι φαίνεται ξεκάθαρα να είναι αυτοί που βαθαίνουν αυτό το ρήγμα.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιτία για τις ρατσιστικές συμπεριφορές φαίνεται να είναι ότι οι εμβολιασμένοι αντιλαμβάνονται τους ανεμβολίαστους ως ελεύθερους καβαλάρηδες.

Τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού είναι σημαντικά για να καταπολεμηθεί η πανδημία και να εξασφαλιστεί το γενικό καλό, η  φυσιολογική καθημερινότητα χωρίς μεγάλες ανθρώπινες ή οικονομικές απώλειες.

Και όταν ορισμένοι συμβάλλουν στην αύξηση του εμβολιασμού ενώ άλλοι δεν συμβάλλουν, αυτό προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.  

Ο ερευνητής Michael Bang Petersen, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Aarhus University, δήλωσε ότι οι εμβολιασμένοι αντιδρούν με αρκετά φυσιολογικό τρόπο έναντι αυτών που αντιλαμβάνονται ως ελεύθερους καβαλάρηδες  για το γενικό καλό. Είναι γνωστός ψυχικός μηχανισμός και επομένως πολύ φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία.

Ο Μichael Bang Petersen, δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η προκατάληψη προς τους μη εμβολιασμένους ενδεχομένως μπορεί να περιπλέκει τη διαχείριση της πανδημίας, επειδή οδηγεί σε καχυποψία και γνωρίζουμε ότι αυτή εμποδίζει την αύξηση του εμβολιασμού. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να σημαίνει ότι κοινωνίες βγαίνουν από την πανδημία πιο διαιρεμένες και με μεγαλύτερη πόλωση από όταν μπήκαν σε αυτή.

Ερευνα στις ΗΠΑ, ως μέρος της γενικής έρευνας, δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι δεν έχουν μόνο προκατάληψη έναντι των ανεμβολίαστων αλλά επίσης πιστεύουν ότι θα πρέπει να τους αρνηθούν βασικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι ανεμβολίαστοι δεν θα πρέπει να κινούνται στη γειτονιά και να εκφράζουν ελεύθερα στα κοινωνικά δίκτυα τις πολιτικές τους απόψεις χωρίς τον φόβο λογοκρισίας.

Ο Michael Bang Petersen, δήλωσε ότι είναι πιθανό πως θα συναντήσουμε παρόμοια στήριξη για τον περιορισμό των δικαιωμάτων σε άλλες χώρες, καθώς φαίνεται ότι η προκατάληψη και η αντιπάθεια μπορούν να βρεθούν σε διάφορες ηπείρους και πολιτισμούς.

Σε πολλές περιοχές, τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν τις αρχές να μην χρησιμοποιούν ρητορική ηθικής καταδίκης στην προσπάθειά τους να πείσουν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Ο Michael Bang Petersen δήλωσε ότι η ηθική καταδίκη μπορεί να ενισχύσει τις διασπάσεις και τα περαιτέρω αισθήματα αποκλεισμού, που οδήγησαν πολλούς μη εμβολιασμένους να αρνηθούν το εμβόλιο από την αρχή. Η προηγούμενη έρευνά του έχει δείξει ότι η διαφανής επικοινωνία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μια πιο βιώσιμη στρατηγική δημόσιας υγείας για αύξηση των επιπέδων εμβολιασμού, μακροπρόθεσμα.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια