Η Johnson & Johnson στηρίζει την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής», η οποία υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για 2η χρονιά, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα, την αξία του προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. O Θεόδωρος Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson Med Tech Ελλάδας και Κύπρου, μιλά για το κοινό όραμα που μοιράζεται η Johnson & Johnson με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και τη σημασία της αναβάθμισης του συστήματος Υγείας για την πρόσβαση των πολιτών στην εξέταση για την υγεία του πνεύμονα.

Η Johnson & Johnson στηρίζει για 2η χρονιά την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής». Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής των 2 μερών;

Στην Johnson & Johnson, υπηρετούμε την επιστήμη και την καινοτομία και εστιάζουμε στις ανάγκες των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Γι’ αυτό δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε συνοδοιπόροι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε αυτό το εγχείρημα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυσή της είναι από τις  θεμελιώδεις αξίες μας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί τη μάχη αυτή. Το όραμά μας για μία κοινωνία με υγιείς ανθρώπους απαλλαγμένους από την απειλή του καρκίνου του πνεύμονα, είναι κοινό. Θέλουμε ο κόσμος να ενημερωθεί για τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και την προληπτική εξέταση. Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ανίχνευση της νόσου σε αρχικό στάδιο όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές, γεγονός που βελτιώνει κατά πολύ τα ποσοστά επιβίωσης και δίνει «Ανάσα Ζωής» στους πολίτες. Στο πλαίσιο της πρόληψης, στοχεύουμε και στην ενημέρωση για τους αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να διακόψει πλέον το κάπνισμα, που αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία καρκίνου του πνεύμονα.

Πόσο σημαντική είναι η αξία του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα; Αν διαγνωστεί εγκαίρως ο ασθενής, υπάρχουν ελπίδες επιβίωσης;

Τον σημαντικότερο ρόλο για την προστασία της υγείας του πνεύμονα κατέχει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση καθώς μπορούν να σώσουν πράγματι τη ζωή μας. Στην αξία της πρώιμης διάγνωσης βασίζεται άλλωστε και η πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής». Πραγματοποιώντας τις απαραίτητες εξετάσεις που υποδεικνύει ο πνευμονολόγος, με την έγκαιρη διάγνωση το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται έως και 20 φορές. Προσπαθούμε να προτρέψουμε πρώην και νυν καπνιστές, άνδρες και γυναίκες να ενημερωθούν και να προχωρήσουν στην εξέταση, η οποία γίνεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, και γι’ αυτό αποτελεί το μόνο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας αποτελεί «κλειδί» ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη πρόληψη;

Στόχος μας είναι οι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στην εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, με στόχο το σύστημα της Υγείας στην Ελλάδα να αναβαθμιστεί, να γίνει προσβάσιμο σε όλους, και να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες πλέον είναι ταχείες.  Οφείλουμε κι εμείς ως Johnson & Johnson, να συμβάλλουμε τόσο στην πρόληψη και τη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία. Γι’ αυτό και στηρίζουμε την προσπάθεια της ΕΠΕ και εντείνουμε με κάθε τρόπο το διάλογο με την Πολιτεία ώστε να εισαχθεί η πρώιμη διάγνωση στον Ασφαλιστικό Τομέα και οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Αναμφισβήτητα μέσω της αποζημίωσης, διευκολύνεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε μια εξέταση που αν και χαρακτηρίζεται «απλή», μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Μέσα από ένα εθνικό πρόγραμμα και με την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Η δημιουργία της Χάρτας της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» συμβάλλει σε αυτόν τον σκοπό;

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος δημιουργίας αυτού του εγγράφου. Η μαζική ενημέρωση των πολιτών για το ειδικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου μέσα από τη στήριξη θεσμών και φορέων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου πρόληψης, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα στη μάχη για την υγεία του πνεύμονα. Είμαστε πολύ περήφανοι που πρόσφατα έλαβε και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο στην περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοβουλίας. Παράλληλα τη στήριξή τους έχουν δείξει και οι: Δήμος Αθηναίων, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής (ΕΛΕΓΕΙΑ), Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ), Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι) και FairLife -Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Είμαστε σίγουροι ότι η συνένωση αυτών των δυνάμεων θα οδηγήσει σταδιακά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και να γίνει η Ελλάδα η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις