Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου η FairLife L.C.C. βραβεύτηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου για την πολύτιμη και ουσιαστική συνδρομή της στην ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Το βραβείο απένειμε στην πρόεδρο της FairLife L.C.C.  Κορίνα Πατέλη-Bell ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντική για την ΕΠΕ η υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως αυτή της FairLife L.C.C., η οποία τονίζει την ανάγκη εφαρμογής του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας. Αρχικά, ως πιλοτικό πρόγραμμα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, συντεταγμένα και με πλαίσιο, μέσα από διεπιστημονικές συνεργασίες και εξασφαλίζοντας μια συνέχεια για τους συμμετέχοντες. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε θερμά τέτοιες δράσεις και θα βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τη FairLife L.C.C. για την επίτευξη αυτών των σημαντικών στόχων».

Η πρόεδρος της FairLife L.C.C., Κορίνα Πατέλη-Bell, δήλωσε κατά τη βράβευση του φορέα: «Ευχαριστώ θερμά την ΕΠΕ για την πρόσκληση και για την τιμητική βράβευση  της FairLife L.C.C.. Κάθε βραβείο αποτελεί μια ηθική ανταμοιβή για τον φορέα, όμως το σημερινό είναι πράγματι ξεχωριστό, επειδή προέρχεται από τον χώρο της επιστημονικής κοινότητας και μάλιστα από τους ειδικούς που ασχολούνται με την υγεία των πνευμόνων μας.  Ένα από τα πρώτα βίντεο της FairLife L.C.C. είχε ως βασικό θέμα την ευαισθητοποίηση για τον  προσυμπτωματικό έλεγχο, που αποτελεί άλλωστε και έναν από τους κύριους στόχους μας. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά χωρίς συνεργασία. Πρέπει να βαδίσουμε χέρι-χέρι, επιστήμονες, Πολιτεία, ασθενείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας τον κύριο ρόλο του πνευμονολόγου στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και τις ανάγκες του ασθενή που είναι άλλωστε και ο τελικός αποδέκτης αυτής της τεράστιας προσπάθειας. Στη FairLife L.C.C., αισιοδοξούμε πως σύντομα θα μετράμε πολλά βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση».

Οι κύριες ενέργειες της FairLifeL.C.C. για την ενημέρωση και προώθηση του προσυμπτωματικού ελέγχου

Η FairLife L.C.C. στα 2 χρόνια ενεργής δράσης, υλοποιεί ενέργειες με κατευθυντήριο άξονα τις ανάγκες του ασθενή, από την διάγνωση μέχρι τη θεραπεία. Επίσης, υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Από την έναρξη λειτουργίας του φορέα, πρωταρχικό μέλημα της FairLife L.C.C. αποτέλεσε η ενημέρωση και προώθηση του προσυμπτωματικού ελέγχου καθώς και η ένταξη του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικότερα, έχουν υλοποιηθεί οι εξής δράσεις:

  • Ενημερωτικά video και οπτικοακουστικό υλικό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο μέσα από την ψηφιακή ενημερωτική βιβλιοθήκη Μαθαίνω Ενεργώ Ελπίζω, με τη συμμετοχή πνευμονολόγων.
  • Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία». Παρέχεται δωρεάν σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η FairLife L.C.C. για την εν λόγω δράση συνεργάζεται με τον Όμιλο HHG και το Metropolitan Hospital. Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο 2022 στο Σικάγο, στο IASLC North America Conference on Lung Cancer. (NACLC 2022)
  • Καμπάνιες ενημέρωσης Get Checked (2021) και Get Diagnosed (2022) για την έγκαιρη διάγνωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, με συνεργασία της FairLife L.C.C. με τον Ευρωπαϊκό φορέα για τον Καρκίνο του ΠνεύμοναLuCE.
  • Τον Νοέμβριο του 2022, μήνα ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η FairLife L.C.C. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας εκπόνησε την 1η μελέτη για τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην Ελλάδα. Με βάση προβλεπτικό, στοχαστικό μοντέλο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος οδηγεί σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά 24,61% και σε μείωση των απολεσθέντων χρόνων ζωής κατά 30,9%.
  • Project «Luca»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, με τον Luca, έναν φανταστικό ήρωα που διαγιγνώσκεται με Καρκίνο του Πνεύμονα.
  • Webinar για την έγκαιρη διάγνωση με την συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων υγείας, που μιλούν για τις στρατηγικές πρόληψης στον καρκίνο του πνεύμονα, τις προληπτικές εξετάσεις και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
  • Νέες ενημερωτικές εκπομπές 14 λεπτά ζωής με θεματολογία που αφορά την Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο γύρω από τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

 Υπογραφή της Χάρτας Κοινωνικής Πρωτοβουλίας, μια κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής», από τη Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με το οποίο τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, παροτρύνοντας την προληπτική εξέταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα