Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας είναι αυξημένος το 2023 κατά 439 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022.

Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023".

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας:

  • Για το 2023, ο προϋπολογισμός ανέρχεται 4,7 δισ. ευρλω και με τις δημόσιες επενδύσεις στα 5,2 δισεκατομμύρια, έναντι 3,8 δισ. του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Δηλαδή, 1,4 δισ. περισσότερα για την Υγεία.
  • Εάν σε αυτό συμπεριληφθεί και το 1,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει διασφαλιστεί άλλος ένας προϋπολογισμός για την Υγεία.

Ο κ. Πλεύρης είπε πως βασική στόχευση είναι η πρόληψη και η μεταφορά πόρων στην έγκαιρη διάγνωση με στόχο όχι μόνο η θεραπεία της ασθένειας:

  • 254 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα προσαύξησης κατά 130 εκατομμύρια, παρέχονται σε 5 βασικά προληπτικά προγράμματα μέσω του προγράμματος Σπύρος Δοξιάδης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
  • Έχουν ήδη διενεργηθεί άνω των 60.000 μαστογραφιών και άνω των 4.000 γυναικών έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο.
  • 272 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 Κέντρων Υγείας, αναβαθμίζοντας πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως είπε, λόγω του αυξημένου claw back στους κλινικοεργαστηριακούς θα υπάρξει νέα αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού κατά 15 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, για το 2022 ο προϋπολογισμός θα έχει ενισχυθεί με πάνω απο 75 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]