Υποψηφιότητα να αναδειχθεί ως η επιχείρηση, που αξιοποίησε στο μέγιστο δυνατό τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέτει η φαρμακοβιομηχανία Demo ΑΒΕΕ καθώς έχουν εγκριθεί αιτήματα για επιλέξιμες ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες, προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Κλειδί για την παραπάνω εξέλιξη αφορά η δυνατότητα, που παρείχε η κυβέρνηση το 2019, στις φαρμακοβιομηχανίες να συμψηφίζουν αυτόματες επιστροφές (claw-back) προς τον ΕΟΠΥΥ, με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και κλινικές μελέτες.

Αρχικά το ποσό για το σύνολο του κλάδου ορίστηκε σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Μετά την ένταξη, του μηχανισμού «επενδυτικού» claw-back στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το ετήσιο ποσό ανήλθε σε 75 εκατ. ευρώ (σ.σ. για υποβολές της 1/7/2022 και 1/7/2023) και θα φθάσει σε 100 εκατ. ευρώ, για τις υποβολές της 1/7/2024.

Η Demo, εντός του 2022, υπέβαλε αιτήματα για συμψηφισμό δαπανών claw-back με επιλέξιμες ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ, τα οποία εγκρίθηκαν και αφορούν στα εξής έργα:

  • κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών κατηγοριών Πενικιλλινούχων και Κυτταροστατικών στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης
  • ΒΙΕ Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΑΡΙ) και Διεργασιών Χημικής & Βιολογικής προέλευσης, σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Quality by Design)
  • κατασκευή ερευνητικού κέντρου βιοτεχνολογίας για έρευνα και ανάπτυξη και εγκατάσταση ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής βιολογικών δραστικών φαρμακευτικών ουσιών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων στον Άγιο Στέφανο και στο Κρυονέρι Αττικής.
  • επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας χημικών μορίων, σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Quality by Design)

Επένδυση - μαμούθ 128 εκατ. ευρώ στην Τρίπολη

Τον Μάιο του 2021 η Demo υπέγραψε με την ΕΤΒΑ συμφωνία για την απόκτηση έκτασης 60 στρεμμάτων στην ΒΙΠΕ της Τρίπολης. Παράλληλα, εξαγοράσθηκε ένα μικρότερο οικόπεδο, έκτασης 16 στρεμμάτων, το οποίο διαθέτει μεταλλικό κτίριο, έκτασης 4.000 τετραγωνικών μέτρων, για την υποστήριξη των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν στο κυρίως οικόπεδο των 60 στρεμμάτων.

Στη συγκεκριμένη έκταση θα κατασκευασθούν τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, που θα παράγουν, ετησίως 2.000 τόνους πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμάχια φαρμάκων. Η συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος 74 χιλ. τ.μ.

Έχει εκδοθεί η άδεια δόμησης για το Α΄ κτίριο στο οποίο θα γίνεται παραγωγή πενικιλινούχων (τελικού προϊόντος και πρώτης ύλης) και για το κτίριο των κεντρικών υποδομών. Το συγκεκριμένο έργο έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες η επιλογή του ανάδοχου που θα αναλάβει την υλοποίηση του αναφέρει η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις.

Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 128 εκατ. ευρώ, η οποία καλύπτεται κατά 53% από ίδια συμμετοχή, κατά 30% με δάνειο από την Εθνική και κατά 17% από τα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ.

Οι μεγάλες δαπάνες σε έρευνα και ο στόχος για ευρωπαϊκή πρωτιά

Η DEMO προχώρησε στη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, επιφανείας 2.400 τ.μ, το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων. Στόχος είναι να αναπτύσσονται ετησίως 5 δραστικές πρώτες ύλες και 21 τελικά προϊόντα. Τεχνογνωσία, που θα τροφοδοτεί το βιομηχανικό συγκρότημα της Τρίπολης, με στόχο την ανάδειξη της Demo στο μεγαλύτερο Ευρωπαίο παραγωγό ενέσιμων ως το 2027.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, κατά την περσινή χρονιά αναπτύχθηκαν 7 νέα χημικά μόρια, φθάνοντας, από το 2012, τον συνολικό αριθμό των εσωτερικά ανεπτυγμένων μορίων, για τα οποία έχουν εκδοθεί ή αναμένεται να εκδοθούν άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων, σε 54. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη πέρσι ξεπέρασαν ελαφρώς τα 10 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το καθαρό claw back σε 8,7 εκατ. ευρώ.

Από τα μέσα του 2021 έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την δημιουργία νέων υπερσύγχρονων αποθηκών στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Μέσα στο 2022 η εταιρεία χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το ΤΑΑ αποφάσισε την κατασκευή 2 νέων ορόφων ανωδομής συνολικά 2000 τμ για την κατασκευή πρωτοποριακής μονάδας παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Τα μεγέθη του 2021

Ο όμιλος Demo ΑΒΕΕ έκλεισε τη χρήση 2021 με κύκλο εργασιών, μετά από clawback και rebate, ύψους 190,5 εκατ. ευρώ έναντι 177,8 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων διπλασιάστηκαν, σε σχέση με το 2019, ανερχόμενα σε 51,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, ανήλθαν σε 46,7 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2021 σε 44,5 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια στα 181,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA χρήσης στα 43,9 εκατ. ευρώ (τα προσαρμοσμένα μετά την αφαίρεση εξόδων R&D σε 54,14 εκατ.).

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα