Τον Μάιο του 1796, ο Βρετανός γιατρός Edward Jenner εμβολίασε τον οκτάχρονο James Phipps με ύλη που είχε συλλεχθεί από πληγή ευλογιάς στο χέρι μίας γυναίκας. Παρά την τοπική αντίδραση και την αδιαθεσία για αρκετές μέρες, ο James Phipps ανάρρωσε πλήρως από την ευλογιά. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε κατά της ευλογιάς, με τον όρο "εμβόλιο" να υιοθετείται αργότερα, από τη λατινική λέξη "vacca" (αγελάδα).

Περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα, έγιναν πραγματικότητα τα εμβόλια γενετικής ακολουθίας mRNA, τα οποία δεν περιέχουν ιό, αλλά μόρια mRNA. Απάντησαν στην απειλή της πανδημίας κορωνοϊού και δοκιμάζονται ήδη κατά του καρκίνου. Η πρόοδος δεν ήρθε τυχαία. Είναι προϊόν έρευνας, από την οποία προκύπτουν θεραπείες κατά πολύ σοβαρών ασθενειών. Η έρευνα είναι η απάντηση του σύγχρονου ανθρώπου στην ανάγκη να διαφυλάξει την υγεία και τον πολιτισμό του.

Οι σοβαρές θεραπευτικές εξελίξεις θεωρούνται σήμερα αυτονόητες. Επιτυγχάνονται χάρη στις άοκνες προσπάθειες ερευνητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καινοτομία βρίσκεται στο DNA των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και αποτελεί το διαχρονικό "εργαλείο" για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών και για τη διαφύλαξη της υγείας.

Η συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) παρέχει μία σπάνια ευκαιρία ανάλυσης της αέναης αυτής διαδικασίας. Τη δεκαετία του '80, όταν ο ΣΦΕΕ ξεκίνησε να λειτουργεί, η ανθρωπότητα αγωνιούσε για τη μάστιγα του AIDS, που  είχε χαρακτηριστεί ως "νέα πανούκλα". Η επιστημονική έρευνα έδωσε λύση, μετατρέποντας τη θανατηφόρο αυτή λοίμωξη σε χρόνιο νόσημα.

Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες και ενώ ο ΣΦΕΕ καταξιωνόταν στη συνείδηση των όλων μας, ο κλάδος που εκπροσωπεί - η Φαρμακοβιομηχανία - κλήθηκε να απαντήσει σε αμέτρητες προκλήσεις για την υγεία. Χρειάστηκε, όμως, να δώσει πρόσφατα και τη "μάχη των μαχών", κατά του SARS-CoV 2.

Η ανακάλυψη και ανάπτυξη θεραπειών δεν θα σταματήσει μετά το τέλος της πανδημίας: σημαντικοί επιστήμονες, τεράστιοι πόροι και ατελείωτος πειραματισμός κρατούν τη φλόγα της ελπίδας αναμμένη. Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων είναι μια μακρά, πολύπλοκη και επικίνδυνη διαδικασία χωρίς εγγύηση επιτυχίας. Περισσότερα από 8.000 φάρμακα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και εκατομμύρια άνθρωποι ελπίζουν σε ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Στην επόμενη δεκαετία, πρωτοποριακές καινοτομίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών σε πολλούς τομείς ασθενειών και θα αποφέρουν οφέλη στους ασθενείς και την κοινωνία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου