Ο γερμανικός όμιλος βιοτεχνολογίας BioNTech ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA, μετά την επιτυχία του αντίστοιχου εμβολίου κατά της Covid-19, μεταδίδουν οι Financial Times.

Το εμβόλιο, ανακοίνωσε η εταιρεία, θα στοχεύει το παράσιτο plasmodium falciparum, που προκαλεί την ελονοσία και ευθύνεται για την πλειοψηφία των θανάτων από τη νόσο στην υποσαχάρια Αφρική. Εξήντα άτομα στις ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχουν στις δοκιμές.

Η δοκιμή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που ανακοίνωσε πέρυσι η BioNTech για την ανάπτυξη παραγωγής αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της ελονοσίας για την Αφρική.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της BioNTech Οζλέμ Τουρετζί δήλωσε ότι οι δοκιμές αποτελούν «σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ελονοσίας και στη μείωση της θνησιμότητας».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρξαν περισσότερα από 247 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας παγκοσμίως το 2021 και 619.000 θάνατοι.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα