Την εκτίμηση ότι δεν ελλοχεύει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος από την κατάσταση στην Κίνα με τον κορωνοϊό εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η Κίνα αυτή τη στιγμή το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό. Επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει πιο υψηλή κυκλοφορία από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτή τη φάση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Το νέο στέλεχος από την Αμερική έχει ένα μικρό πλεονέκτημα»

Αναφερόμενος στο νέο στέλεχος κορωνοϊού από τη Βόρεια Αμερική το XBB.1.5, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι έχει μία δυναμική αλλά μικρή. «Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμιξη από δύο στελέχη της Ο2. Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20% ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν είναι της τάξης του 90% και πάνω», εξήγησε ο καθηγητής επιδημιολογίας.

Ερωτηθείς για το εάν η αύξηση της κινητικότητας μέσα στις γιόρτες θα ευνοήσει μία νέα έξαρση της covid-19, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε πως δεν θεωρεί ότι η κίνηση των γιορτών θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτύπωμα. «Και αυτό γιατί η υβριδική ανοσία στον πληθυσμό πλέον είναι πολύ υψηλή. Όλο τον προηγούμενο καιρό κόσμος συνέχιζε να βρίσκεται, να διασκεδάζει, να αναμειγνύεται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά που έχουμε στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών σε σύγκριση με πριν τις γιορτές δεν είναι μεγάλη, ενώ στις προηγούμενες χρονιές ήταν τεράστια γιατί ήμασταν κλεισμένοι και δεν βρισκόμασταν», ανέφερε.

Πηγές:
skai.gr