Το Actinidia arguta, γνωστό και ως Sarunashi, είναι φρούτο που καλλιεργείται στην Ιαπωνία. Ερευνητές του Okayama University έδειξαν σε πείραμα σε ποντικούς ότι ο χυμός του Sarunashi και η κύρια ουσία του, isoquercetin (isoQ) μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και μείωση του καρκίνου στον πνεύμονα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Genes and Environment. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ιαπωνία και στον κόσμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός του φρούτου στοχεύει την έναρξη και εξέλιξη της καρκινογένεσης.

Το A. arguta είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πολυφαινολών και βιταμίνης C, σημείωσαν οι ερευνητές. Μελέτησαν την επίδραση του χυμού και του isoQ στην ογκογένεση στον πνεύμονα ποντικών στους οποίους εγχύθηκε η καρκινογόνος ουσία NNK.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και έδειξαν ότι ο αριθμός των όγκων ανα πνεύμονα στην ομάδα που έλαβε NNK και χυμό από το φρούτο ήταν σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν της ομάδας η οποία έλαβε μόνο την καρκινογόνο ουσία.

Μειώθηκαν τα πνευμονικά οζίδια κατά 25.4% κατά μέσον όρο και κατεστάλη εντελώς η δημιουργία όγκων σε 5 από 9 ποντικούς. Η από του στόματος χορήγηση isoQ, επίσης μείωσε τον αριθμό των οζιδίων στους πνεύμονες ποντικών.

Συνεχίζοντας τα πειράματα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο χυμός του φρούτου φάνηκε να
μεσολαβεί στην αντιμεταλλαξιογόνο δράση επιταχύνοντας την επιδιόρθωση του DNA.

Επίσης, η ομάδα έδειξε ότι ο χυμός κατέστειλε τη δράση της πρωτείνης Akt, που εμπλέκεται στη σηματοδότητση του καρκίνου. Αυτή και η πρωτείνη  Pi3k είναι γνωστό πως υπερλειτουργούν σε αρκετούς καρκίνους.

Πηγές:
Genes and Environment

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο