Τη νομοθέτηση της ιατρικής συνταγής ως προϋπόθεσης για την χορήγηση όλων των φαρμάκων ζητά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, σε παρέμβασή του αναφορικά με τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

"Η χορήγηση του φαρμάκου δεν μπορεί να είναι μία εμπορική συναλλαγή. Είναι η ολοκλήρωση μιας ιατρικής διαδικασίας η οποία ξεκινά με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση, τη διάγνωση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων του ασθενούς ώστε να αρχίσει και η αποθεραπεία του", ανέφερε και επανέλαβε παλιότερες δηλώσεις του ότι "η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα υποβαθμίζει το ρόλο του γιατρού -αλλά και του φαρμακοποιού- ενώ οδηγεί σε πολυφαρμακία". 

Ο κ. Νίτσας είπε ακόμη ότι "η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά 18% κι αυτό το στοιχείο και παράδειγμα αρκεί για να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα νομοθέτησης της χορήγησης όλων των φαρμάκων ΜΟΝΟ ύστερα από συνταγογράφηση τους από το γιατρό". 

Υποστήριξε πως οι προτάσεις του ΙΣΘ και της ιατρικής κοινότητας δίνουν μόνιμες λύσεις, όχι σε περιστασιακές και σοβαρές ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων - πχ λόγω παγκοσμίων κρίσεων - αλλά όλων των φαρμάκων για μια ολοκληρωμένη και επιστημονική χορήγηση και διαχείριση. Όπως είπε, επανειλημμένα ο ΙΣΘ έχει εξηγήσει την "αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική της διάθεσης των φαρμάκων χωρίς συνταγή. Μόνο ο γιατρός - με την επιστημονική επάρκεια που διαθέτει - είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς". 

Πρόσφατα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επεσήμανε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (19/12/2022) "διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Το υπουργείο οφείλει να υιοθετήσει τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων για όσους πραγματικά τα χρειάζονται και όχι σπατάλη με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]