Στο "τσουνάμι" γρίπης που αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη χώρα μας, αναφέρθηκε την Τετάρτη ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι με τα δεδομένα αυτά τα νοσοκομεία απαιτείται να καταρτίσουν "πρόγραμμα ειδικής πίεσης" για τα κρούσματα που εκτιμάται να δεχθούν.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα κρούσματα γρίπης θα φθάσουν τα 300.000 - 350.000 εβδομαδιαίως, αλλά υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται πανικός καθώς "το σύστημα Υγείας είναι δοκιμασμένο αφού πέρυσι είχαμε 70.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε 40.000 - 45.000 περιστατικά γρίπης".

Αναφορικά με την έλλειψη φαρμάκων ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι στο νοσοκομείο που εργάζεται στο Ηράκλειο, η μόνη έλλειψη που παρατηρείται μέχρι τώρα αφορά την παρακεταμόλη σε ενέσιμη μορφή. "Χωρίς πανικό, με σωστή διαχείριση και επιλογή γενόσημων μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τον κορωνοϊό, ο καθηγητής πνευμονολογίας ερωτηθείς σχετικά είπε: "Αν ήταν να περάσω μια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν, στην παρούσα φάση θα προτιμούσα τον κορωνοϊο", εξηγώντας ότι πλέον οι ιώσεις και τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερο σοβαρά καθώς προκαλούν ακόμα και πνευμονίες.

Τέλος ο κ. Τζανάκης συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλο τον πληθυσμό καθώς και σωστή ατομική υγιεινή.

Πηγές:
Σκάι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Είναι η αντισύλληψη μία αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση;
Χρυσοχοΐδης: Τέλος οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία - Η εντολή για τις συμβάσεις
Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στις δομές Υγείας της Πάτρας