Το να φάμε μερικές φορές παραπάνω δεν είναι αναγκαστικά πρόβλημα. Όταν όμως το υπερβολικό φαγητό γίνεται τρόπος να αντιμετωπίσουμε το στρες, τη θλίψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα, αυτό μπορεί όχι μόνο να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας, αλλά και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο γύρω από την σχέση μας με το φαγητό. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Εδώ επίσης είναι καλό σημείο να αναφέρουμε πως και το να τρώμε για συναισθηματικούς λόγους από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κακό: Το φαγητό λειτουργεί ως χαλάρωση, επιβράβευση και ένα σωρό ακόμα πράγματα από τη στιγμή που γεννιόμαστε και είναι τεράστιο κομμάτι κάθε πολιτισμού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκέφτεστε είτε έχετε αδηφαγικά επεισόδια είτε όχι. Αν δεν τα αντιμετωπίζετε, μη φοβάστε ότι το να ξεσπάσετε κάποια φορά στο φαγητό είναι επικίνδυνο σημάδι. Αν τα αντιμετωπίζετε, από την άλλη, το να έχετε ένα αδηφαγικό επεισόδιο δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι και ότι η προσπάθειά σας να τα ξεπεράσετε είναι μάταια. Το αληθινό πρόβλημα βρίσκεται στη συνήθεια, καθώς και στην ψυχολογική αντιμετώπιση του ζητήματος,

Αν, πάλι, τα αδηφαγικά σας επεισόδια ξεκίνησαν από κάτι πολύ πιο αθώο - όπως, για παράδειγμα, το να τρώτε όσο βλέπετε τηλεόραση, και ξαφνικά οι ποσότητες τηλεόρασης και φαγητού κορυφώθηκαν μέσα στην καραντίνα - και πάλι είναι σημαντικό να σπάσει ο κύκλος, μιας και δυστυχώς τα αποτελέσματα μιας διατροφικής διαταραχής είναι λίγο-πολύ τα ίδια για όλους. Και οι λόγοι για αυτό είναι τόσο βιολογικοί όσο και κοινωνικοί.

Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε και μόνοι μας να ελέγξουμε περισσότερο αυτή τη συμπεριφορά;

Ψυχοθεραπεία

Είναι ο πιο δυνατός μας σύμμαχος για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κακό μοτίβο παρουσιάζεται στη ζωή μας. Η δουλειά της είναι διπλή: Μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τα κίνητρά μας, άρα και τις αιτίες του προβλήματος, αλλά επίσης προσφέρει και πρακτικές, καθημερινές συμβουλές για να διαχειριζόμαστε τις παρορμήσεις και τις αρνητικές σκέψεις επιτόπου.

Μη βάζετε ταμπέλες στον εαυτό σας

Ταμπέλες που αφορούν το σώμα, την ψυχική σας δύναμη, το πώς είστε σαν άνθρωπος. Το ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα δεν σας ορίζει. Όταν κάνουμε επίθεση στον εαυτό μας, βγάζουμε πολύ μεγαλύτερο μένος από ό,τι στους άλλους.

Μη χωρίζετε το φαγητό σε "καλό" και "κακό"

Δεν υπάρχουν καλά και κακά φαγητά. Ακόμα και η πίτσα μπορεί να χωρέσει σε μια υγιεινή διατροφή, από την άποψη ότι το μέτρο είναι πιο σημαντικός παράγοντας. Από την άλλη, δεν είναι απίθανο κομμάτια μιας διατροφικής διαταραχής να βασίζονται σε αυτόν τον διαχωρισμό, με ορισμένες τροφές να θεωρούνται απαγορευμένες, αρά υποσυνείδητα και πιο ποθητές. Όλος αυτός ο διαχωρισμός κάνει το πρόβλημα πιο περίπλοκο και δημιουργεί συγκεκριμένους τρόπους να βλέπουμε την κατάσταση, από τους οποίους δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: "Πεινάω όντως";

Πολλές φορές είναι αυτό που χρειαζόμαστε, να το πούμε δηλαδή φωναχτά στον εαυτό μας ότι αυτό που αισθανόμαστε μάλλον δεν είναι πείνα, αλλά κάποιο άλλο συναίσθημα που προσπαθούμε να καλύψουμε με το φαγητό. Ακόμα και αν αυτό το συναίσθημα δεν είναι κάτι αρνητικό, και είναι απλή βαρεμάρα.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Πολλές φορές αυτά τα μοτίβα καταφέρνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας επειδή συσχετίζονται με άλλα κομμάτια της ρουτίνας μας. Παραδείγματα είναι το υπερβολικό φαγητό όσο βλέπουμε τηλεόραση, ή το να φάμε γλυκά μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Δοκιμάστε να κάνετε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας, ώστε να υπάρξει αλλαγή και στις διατροφικές σας συνήθειες.

Μη δαιμονοποιείτε τις παρορμήσεις

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να φάει κάτι συγκεκριμένο ή που να μη θέλει να φάει συναισθηματικά κάποια στιγμή. Όλα είναι στο πρόγραμμα, αρκεί να υπάρχει κάποιο μέτρο. Πόσω μάλλον, αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να τρώει ανθυγιεινές τροφές πού και πού χωρίς να φορτώνεστε με ενοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα