Oλοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα. ‘Οπως έγινε γνωστό, θα εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και θα ζητηθούν αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών για τους πολίτες της Κίνας, συστήνει στα κράτη μέλη του ο Ευρωπαικος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Μεταξύ άλλων προτείνεται, αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την ασιατική χώρα και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. 

Παράλληλα, προτείνεται και η διενέργεια ελέγχου των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν απ’ την Κίνα. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 19 Ιανουαρίου.

Η ευρωπαϊκή απόφαση

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τεστ θα πρέπει να γίνεται το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση στην πτήση.

Η απόφαση ελήφθη από την ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) της ΕΕ.

Το IPCR συμφώνησε, επίσης, ότι οι επιβάτες των πτήσεων από την Κίνα προς την ΕΕ θα πρέπει να φορούν ιατρικές μάσκες ή αναπνευστικές συσκευές, εκτός από άλλα μέτρα υγιεινής που ενδέχεται να επιβάλουν οι εθνικές αρχές.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα για όσους έρχονται από την Κίνα.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού