Σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ-πανδημικά, κινήθηκαν την τελευταία εβδομάδα οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή. Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ενώ μία 61χρονη χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ένα στα δύο "ύποπτα" δείγματα που εξετάστηκαν (48%) βρήκαν θετικά σε ιούς της γρίπης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την 52η εβδομάδα της περιόδου (26 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση:

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση.
  • Καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 52/2022.
  • Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 52/2022 νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Το ίδιο διάστημα, βρέθηκαν 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
  • Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), η  θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα). 

Αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

Όπως προκύπτει από το πιο πάνω γράφημα, οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή έχουν καταγράψει φέτος ρεκόρ από το 2018, ξεπερνώντας το 15%, έναντι προηγούμενου υψηλού 13% το 2019.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Θετικότητα τεστ στην κοινότητα

Το παραπάνω γράφημα απεικονίζει την έντονα αυξητική τάση της θετικότητας γρίπης στα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ. Ελαφρώς αυξητική είναι η τάση στα κρούσματα κορωνοϊού και πτωτική στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).