Το δεύτερο πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού, μετά το αρχικό Όμικρον, θεωρείται η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, που κάνει θραύση στις ΗΠΑ.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με θέμα την εκτίμηση κινδύνου από το συγκεκριμένο στέλεχος για τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξανόμενη επίπτωση στην Ευρώπη, αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή τη στιγμή κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία του XBB, με μια πρόσθετη μετάλλαξη RBD S486P. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, με ημερομηνία συλλογής δειγμάτων στις 22 Οκτωβρίου 2022 και από τότε αυξάνεται σταθερά. Η παραλλαγή έχει, επίσης, εντοπιστεί και στις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η συγκεκριμένη μορφή του ιού εκτιμάται ότι έχει μεγάλο πλεονέκτημα ανάπτυξης σε σχέση με τις προηγούμενες σειρές που κυκλοφορούσαν στη Βόρεια Αμερική (139%) και την Ευρώπη (137%), αν και αυτές οι εκτιμήσεις συνδέονται με σημαντική αβεβαιότητα.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC των ΗΠΑ) αναφέρουν χρόνο διπλασιασμού εννέα ημερών στην αναλογία XBB.1.5 και το σύστημα nowcast US-CDC εκτιμά ότι το τρέχον ποσοστό της παραλλαγής είναι περίπου 40% στις ΗΠΑ και η παραλλαγή είναι πιθανό να γίνει κυρίαρχη στη χώρα μέσα σε μια εβδομάδα.

Το CDC των ΗΠΑ παρουσίασε επίσης δεδομένα ανάπτυξης συγκρίνοντας την XBB.1.5 με προηγούμενες επιτυχημένες παραλλαγές, υποδεικνύοντας ότι παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο πλεονέκτημα ανάπτυξης μέχρι σήμερα, μόνο μετά το BA.1 (το αρχικό στέλεχος Όμικρον). Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παραλλαγή θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη, καθώς έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία της παραλλαγής μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πιο πιθανή εξήγηση του πλεονεκτήματος ανάπτυξης είναι το ήδη υψηλό επίπεδο ανοσολογικής διαφυγής που καταδεικνύεται από τη XBB, σε συνδυασμό με την επίδραση της αλλαγής ακίδας S486P, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει είτε πλεονέκτημα μεταδοτικότητας, πρόσθετη διαφυγή ανοσίας ή και τα δύο.

Απαιτούνται περαιτέρω εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός του πλεονεκτήματος ανάπτυξης που παρέχει αυτή η αλλαγή ειδικά για την παραλλαγή XBB. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση τυχόν αλλαγής στη σοβαρότητα της λοίμωξης που σχετίζεται με την παραλλαγή.

Υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό