Οι ιώσεις του αναπνευστικού διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την πληρότητα στις παιδιατρικές ΜΕΘ όλης της χώρας.

Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν διαθέσιμα κρεβάτια και οι μικροί ασθενείς υποβάλλονται σε μακρινές διακομιδές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού, το οποίο διακομίστηκε από τα Γρεβενά στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, διανύοντας μία απόσταση 300 χιλιομέτρων! Στη διαδρομή, μάλιστα, χάλασε το ασθενοφόρο, κλήθηκε άλλο από την Άρτα και τελικά η διακομιδή συνεχίστηκε με ασθενοφόρο από τα Ιωάννινα...

Σημειώνεται πως το παιδί έχασε τελικά τη ζωή του και οι γονείς του δώρισαν τα όργανά του, τα οποία μεταμοσχεύτηκαν σε επτά ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία) επισημαίνει πως την Παρασκευή των Φώτων έγινε μία ακόμη διακομιδή, μίας 11χρονης με κορωνοϊό και σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας, από το νοσοκομείο Ιωαννίνων στο "Αγλαΐα Κυριακού", σε μία απόσταση 400 χιλιομέτρων...

Όπως εξηγεί, λόγω ομίχλης, δεν μπορούσε να γίνει αεροδιακομιδή και το κοριτσάκι διακομίστηκε διασωληνωμένο στο Άκτιο και από εκεί έγινε αεροδιακομιδή στην Αττική.

Σημειώνει, δε, πως τις τελευταίες μέρες έγινε ακόμη μία ακραία διακομιδή, από το νοσοκομείο Κοζάνης στο Παίδων Πεντέλης.

"Οι διακομιδές είναι ασφαλείς, αλλά δεν παύουν να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς, που θα πρέπει να τα ακολουθούν σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, με δεδομένη και αναμενόμενη την έξαρση της γρίπης, κορωνοϊού και άλλων ιώσεων, δημιουργείται η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας νέων παιδιατρικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Περιφέρειας. "Είναι έλλειμμα διαχρονικό του συστήματος και παράλειψη δική μας που τόσα χρόνια δεν αναδείξαμε αυτά το ζήτημα", παραδέχεται.

Όπως τονίζει, τα παιδιά διακομίστηκαν στην Αττιθκή, επειδή η μοναδική παιδιατρική ΜΕΘ που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης (8 κλινών) και είναι γεμάτη. Στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία δεν λειτουργούν ΜΕΘ Παίδων.

Στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν συνολικά 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Στη Περιφέρεια, είναι διαθέσιμες μόνο 23 κλίνες, εκ των οποίων 18 για non CoViD περιστατικά και 5 κλίνες για CoViD. Στην Αττική, λειτουργούν 32 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βράβευση μαθητών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Σχιζοφρένεια: Ποιες είναι οι επιπλοκές στην καθημερινότητα
Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που αγαπούν την υγεία μας