Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας λόγω της έξαρσης γρίπης, ιώσεων και κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2023.

Συστάσεις από την επιστημονική κοινότητα στους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι όταν εμφανίζουν συμπτώματα ή αδιαθεσία. Υπενθυμίζεται ότι βάσει εγκυκλίου δεν θα προσμετρώνται, μέχρι πέντε ημέρες, οι απουσίες των παιδιών που νοσούν από εποχική γρίπη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εικόνα θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς από σήμερα που ανοίγουν τα σχολεία, στον αριθμό των κρουσμάτων θα προστεθεί το αποτύπωμα των γιορτών. Επίσης ανησυχούν ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα πιεστεί και από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς είναι ταχύς ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και βρογχιολίτιδα αυξάνεται, με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας να κυμαίνεται στο 50%. Στο "Αττικόν", στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Το "Αγλαΐα Κυριακού" που εφημέρευε το Σάββατο κατέγραψε 389 προσελεύσεις και πραγματοποιήθηκαν 32 εισαγωγές, εκ των οποίων 2 εισαγωγές με κορωνοϊό και 3 με γρίπη, ενώ 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης νοσηλεύονται στο "Αγλαΐα Κυριακού".

Στο Παίδων "Αγία Σοφία" νοσηλεύονται 6 παιδιά με γρίπη και 7 με κορωνοϊό και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης νοσηλεύονται 2 παιδιά με κορωνοϊό και 4 με γρίπη.

Πηγές:
Euro2day, ΕΡΤ