Αυξανόμενες ενδείξεις δείχνουν ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή- ακόμα και αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά- είναι επικίνδυνη για την υγία. Με βάση αυτά τα ευρήματα οι γιατροί συμβουλεύουν τους ενήλικες να κάθονται λιγότερο και να κινούνται περισσότερο.

Πόσο συχνά πρέπει να σηκώνεται κάποιος από την καρέκλα και για πόση ώρα;

Eρευνα του Columbia University, έδειξε ότι περπάτημα για 5 λεπτά κάθε μισή ώρα σε περιόδους παρατεταμένου καθισιού μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Η έρευνα εξέτασε 5 διαφορετικά ‘’σνακ’’ άσκησης-ένα λεπτό βάδισης κάθε 30 λεπτά καθιστικής ζωής, ένα λεπτό μετά από 60 λεπτά, 5 λεπτά μετά από κάθε 30, 5 λεπτά μετά από κάθε 60 και καθόλου περπάτημα.

Οι 11 συμμετέχοντες προσήλθαν στο εργαστήριο και κάθισαν σε εργονομική καρέκλα για 8 ώρες. Σηκώνονταν μόνο για το σνακ άσκησης περπατήματος σε διάδρομο ή για να πάνε στην τουαλέτα.

Οι ερευνητές επέβλεπαν τους συμμετέχοντες για να μην ασκούνται πολύ ή λίγο και μετρούσαν περιοδικά την πίεση και το σάκχαρό τους.

Οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να εργάζονται σε laptop,να διαβάζουν και να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο ενώ είχαν συγκεκριμένα γεύματα. Η βέλτιστη ποσότητα κίνησης ήταν 5 λεπτά περπάτημα κάθε 30 λεπτά. Αυτή ήταν η μόνη ποσότητα που μείωνε σημαντικά το σάκχαρο και την πίεση.

Επιπλέον, είχε σημαντική επίδραση στην ανταπόκριση των συμμετεχόντων σε μεγάλα γεύματα μειώνοντας την άνοδο του σακχάρου κατά 58% σε σύγκριση με το να κάθονται όλη την ημέρα.

Το διάλειμμα για περίπατο κάθε μισή ωρα για ένα λεπτό, επίσης έδωσε μέτρια οφέλη στα επίπεδα σακχάρου, ενώ το περπάτημα κάθε μια ώρα δεν είχε αποτέλεσμα.

Ολες οι ποσότητες περπατήματος μείωναν σημαντικά την αρτηριακή πίεση κατά 4 έως 5 mmHg σε σύγκριση με το να κάθεται κάποιος όλη την ημέρα.

Ολες οι συνταγές βαδίσματος εκτός από το περπάτημα για ένα λεπτό κάθε ωρα οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κούρασης και σημαντική βελτίωση της διάθεσης. Καμία από τις συνταγές δεν επηρέασε τις νοητικές ικανότητες.

Οι συμμετέχοντες ήταν 40,50, 60 ετών και οι περισσότεροι δεν είχαν διαβήτη ή υπέρταση.

Ο Diaz δήλωσε ότι τώρα ξέρουμε ότι για βέλτιστη υγεία κάποιος πρέπει να κινείται τακτικά στη δουλειά- εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα άσκησης που κάνει.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Keith Diaz, δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise.

Πηγές:
Medicine & Science in Sports & Exercise.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας