Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) όπως ανακοίνωσε σήμερα, ''παραμένει πιστή στη θέση της πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και πως η άμβλυνση του προβλήματος απαιτεί ένα πλέγμα μέτρων (και όχι μεμονωμένα μέτρα όπως έχει επιχειρηθεί έως σήμερα με μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών). Το πλέγμα αυτό μέτρων έχει κατατεθεί επισήμως σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σήμερα η Ο.Σ.Φ.Ε. επανέρχεται δημοσίως αναδεικνύοντας την πρόταση εκείνη, που αφορά τη δημιουργία ενός διαύλου ασφαλείας, ενός ψηφιακού εργαλείου, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα κρίσιμα φάρμακα.

Πιο συγκεκριμένα: Το ψηφιακό εργαλείο θα επιτρέπει σε φαρμακεία κοινότητας τα οποία έχουν ηλεκτρονική συνταγή για φάρμακο και τα οποία δεν μπορούν να το καλύψουν με το απόθεμα του φαρμακείου τους, να ζητούν το φάρμακο αυτό από τον προμηθευτή τους κάτοχο χονδρικής πώλησης φαρμάκου και αυτός με τη σειρά του από την φαρμακευτική εταιρεία.

▪ Εάν ο κάτοχος άδειας χονδρικής πώλησης διαθέτει απόθεμα ασφαλείας, υποχρεούται να δώσει από το απόθεμα αυτό και η φαρμακευτική εταιρεία υποχρεούται να καλύψει το κενό που δημιουργείται στο απόθεμα αυτό. Χρόνος παράδοσης του φαρμάκου στο φαρμακείο, αυτός που ορίζεται από την Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας.

▪ Εάν ο κάτοχος άδειας χονδρικής πώλησης δεν διαθέτει απόθεμα ασφαλείας, υποχρεούται να μεταβιβάσει το αίτημα στην φαρμακευτική εταιρεία η οποία με τη σειρά της υποχρεούται να εξυπηρετήσει το αίτημα ώστε το φάρμακο μέσω της φαρμακαποθήκης να φθάσει στο φαρμακείο. Χρόνος παράδοσης του φαρμάκου στο φαρμακείο, έως διπλάσιος του οριζόμενου από την Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας.

Το ψηφιακό εργαλείο διασφαλίζει το κλείδωμα του συγκεκριμένου τεμαχίου που διακινείται στη συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, στο συγκεκριμένο φαρμακείο, στον συγκεκριμένο ασθενή και στη συγκεκριμένη συνταγή. Διασφαλίζει επίσης τη συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω όμως της ανωνυμοποίησης του ασθενή. Τα φάρμακα που διακινούνται μέσω του διαύλου ασφαλείας δεν μπορούν να εξαχθούν παρά μόνον να παραδοθούν σε ασθενή μέσω οριστικής εκτέλεσης της συνταγής μέσω της οποίας ζητήθηκαν. Οι συνταγές που εκτελούνται μέσω του διαύλου ασφαλείας, για την ακύρωση τους απαιτούν την ενημέρωση ή/και έγκριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στη διακίνηση του φαρμάκου.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα